Dario Fo kehottaa hintakapinaan Porissa

Kun elintarvikkeiden hinnat nousevat, ja kustannukset karkaavat käsistä, on aika nousta kapinaan. Näin tuumaavat italialaiskaunottaret Antonia ja Margherita Kirjurinluodon kesänäytelmässä Näillä palkoilla ei makseta. Siitä alkaa hurja farssi.

Kirjurinluodon kesänäytelmä on täynnä tähtinäyttelijöitä. Kuvassa Satu Silvo ja Katariina Kaitue. Kuva: Pertti Pitkonen / YLe

Kyseessä on Dario Fon hurja satiiri jo 40 vuoden takaa. Esityksen ohjaajaa maamme parhaimpiin Dario Fo -asiantuntijoihin lukeutuva Erkki Saarela. Hänen mukaansa Fon teksti on kestänyt ajan kulun. Näytelmän aihe on ehkä juuri nyt ajankohtaisempi kuin aikoihin.

– Leivän, maidon ja muiden elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet Suomessa pilviin. Fon satiirinen farssi tarjoaa väärinkäsitysten, valkoisten valheiden ja salailun keitoksen, sanoo Saarela.

Dario Fo on nimennyt Erkki Saarelan maailman parhaaksi Dario Fo tulkiksi (hänen itsensä jälkeen).

Lavalla isot nimet

Kirjurinluodon Kesäteatteri on tähditetty isoilla nimillä. Kirjurin lavalla nähdään liuta julkkisnimiä. Pääosassa ovat Satu Silvo Antoniana ja Jukka-Pekka Palo hänen puolisonaan. Muissa osissa nähdään Katariina Kaitue, Jukka Puotila ja Reidar Palmgren.

Näytelmän ensi-ilta on perjantaina 6.6. Useat esitykset ovat jo loppuunmyytyjä, mutta paikkoja löytyy vielä hyvin moniin esityksiin, vakuuttaa Kirjurinluodon Kesäteatterin tuottaja Maria Kuusiluoma. Kesäkuun aikana esityksiä on kaikkiaan kahdeksantoista.