Vintage-kommuunissa eletään 1900-luvun alun arkea

Tampereen Hämeenkadulla jugend-talossa sijaitsevassa asunnossa astiat tiskataan käsin eikä televisio pauhaa. Tarkoitus on kunnioittaa talon henkeä ja vanhojen esineiden tarinoita.

kulttuuri
Mies kääntää grammarin levyn
Antti Eintola / Yle

Vintage-harrastaja Lassi Patokorven eteisessä ei ole vastassa pizzalaatikkokasoja tai neonväristen juoksulenkkareiden kaaosta – vaikka koti on nuorten ihmisten kommuuni Tampereen keskustassa.

Vuonna 1907 valmistuneessa jugend-talossa sijaitseva Käpylinnaksi nimetty yhteisö vaalii 1900-luvun alkuvuosien ilmettä.

– Yleensähän kommuuneissa on aina joku yhdistävä idea. Vegaanit esimerkiksi haluavat usein asua vegaanien kanssa ja niin edelleen. Meillä on vähän toisenlainen lähtökohta, mutta tietty ajatus yhdistää tässäkin, vintage-harrastejien yhdistyksen Fintage ry:n puheenjohtajana toimiva Lassi Patokorpi sanoo.

Talon henki pysyy elossa

Tavallaan tämä on myös kulttuurihistorian vaalimista.

Lassi Patokorpi

Huolella sisustetun asunnon olohuone on art deco -tyyliä 20-30-luvuilta. Oman huoneensa Lassi Patokorpi taas täyttää sitä edeltäneen jugend-kauden huonekaluilla ja esineillä.

Niiden löytäminen on vaatinut paljon vaivannäköä – joskaan ei suuria rahasummia.

– Halusimme tuoda tänne huonekaluja, jotka kunnioittavat talon henkeä. Sellaisia, joita täällä olisi voinut olla 80-100 vuotta sitten, Patokorpi sanoo.

– Tavallaan tämä on myös kulttuurihistorian vaalimista. Tavaroille tulee lisäarvoa pelkästään siitä, että ne ovat vanhoja. Niillä on tarina, jota ne kertovat.

Vanhan kunnioitusta edellytetään

Aluksi Käpylinnassa asui kolme vintage-harrastajaa, mutta yksi on muuttanut hiljattain pois. Nyt pitäisi löytää uusi asukas.

Helpommin sanottu kuin tehty – elämä menneiden aikojen hengessä kun asettaa tiettyjä vaatimuksia, vaikka modernia teknologiaa ei sinänsä karsasteta.

Odotamme tiettyä kunnioitusta vanhaa tavaraa kohtaan.

Lassi Patokorpi

– Emme välttämättä etsi vintage-harrastajaa, mutta odotamme tiettyä kunnioitusta vanhaa tavaraa kohtaan. Meillä on kuitenkin yhteiskäytössä muun muassa astioita 30-luvulta, Lassi Patokorpi sanoo.

Jos siis huolellinen tiskaaminen ei pelota eikä olohuoneessa pauhaava telkkari houkuta – Käpylinna odottaa yhteydenottoasi.