Urpilainen ei halua suuren valiokunnan puheenjohtajaksi

Yle Uutisten tietojen mukaan SDP:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei ole halukas nousemaan suuren valiokunnan puheenjohtajaksi. Paikka vapautuu, kun Miapetra Kumpula-Natri lähtee europarlamenttiin.

politiikka
Jutta Urpilainen.
Jutta Urpilainen.Yle

SDP:n uusi puheenjohtaja Antti Rinne lupasi Seinäjoen puoluekokouksessa SDP:n entiselle puheenjohtajalle Jutta Urpilaiselle erikoisaseman puolueessa. Toistaiseksi Urpilainen ei ole ollut halukas ottamaan vastaan puolueelle tärkeitä tehtäviä.

Yle Uutisten tietojen mukaan Jutta Urpilainen ei halua myöskään suuren valiokunnan puheenjohtajaksi. Mahdolliset linjaerimielisyydet nykyisen puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa EU-politiikassa voisivat johtaa kiusallisiin tilanteisiin entisen ja nykyisen puheenjohtajan välillä.

Suuri valiokunta ottaa eduskunnan puolesta kantaa hallituksen EU-päätöksiin. Sen puheenjohtajuus on yksi eduskunnan arvostetuimmista tehtävistä. Puheenjohtajan paikka vapautuu, kun SDP:n Miapetra Kumpula-Natri lähtee europarlamenttiin.

SDP valitsee suuren valiokunnan puheenjohtajan lähiviikkoina. Valiokunnan nykyisistä jäsenistä paikalle saattaisi nousta esimerkiksi entinen europarlamentaarikko Riitta Myller tai kansanedustaja Jouko Skinnari.

Urpilainen on kertonut julkisuudessa, ettei halua ministeriksi kesäkuussa aloittavaan hallitukseen. Hän ei ole vastannut Rinteen tarjoukseen ministerinpaikasta vuoden päästä muodostettavassa hallituksessa, jos SDP on siinä mukana. Urpilainen ei ole vielä ratkaissut, asettuuko eduskuntavaaliehdokkaaksi.