1. yle.fi
  2. Uutiset

Hybridiautojen myynti jämähti

Hybridi-autojen myynnin kasvu on pysähtynyt täysin. Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana hybridihenkilöautoja myytiin saman verran kuin vuotta aiemmin. Autokauppiaat uskovat kuitenkin hybridien läpimurtoon lähivuosina.

talous
 Itäkeskuksen Toyotan myyntipäällikkö Kimmo Elo esittelemässä hybiridi-Toyotan moottoritilaa, jossa ovat sekä perinteinen polttomottori että sähkömoottori.
Itäkeskuksen Toyotan myyntipäällikkö Kimmo Elo esittelemässä hybiridi-Toyotan moottoritilaa, jossa ovat sekä perinteinen polttomottori että sähkömoottori.Yle

Hybridiauto on eri tekniikoiden yhdistelmä. Yleensä hybridissä on perinteinen bensamoottori ja lisäksi sähkömoottori. Sitten on vielä eri variaatioita, joista osa on ladattavia, osa itselatautuvia.

Hybridien myynti on ollut nousujohteinen, mutta nyt yllättäen tammi–huhtikuussa niiden myynnin kasvu on lopahtanut täysin. Voi toki olla, että notkahdus on tilapäistä, ja myyntiä kurotaan taas kiinni loppuvuodesta.

Yhtä kaikki autokauppiaat kehuvat tuotetta estotta – kuinkas muutenkaan.

– Tällä hetkellä en löydä mitään huonoa niistä. Sitähän ei kukaan vielä tiedä, miten niiden markkinat kehittyvät käytettynä ja niin edelleen. Sen sitten kansa ja kuluttajat päättävät, myyntipäällikkö Timo Salminen Helsingin Audi Centeristä toteaa.

Hybridiautot ovat tätä nykyä lähes yhden myyjän eli Toyotan kauppaa. Itäkeskuksen Toyotan myyntipäällikköä Kimmo Eloa kuunnellessa tuntuu siltä, että hybridit ovat kuin toiselta planeetalta.

– Mitään tyyppiongelmaa en oikeastaan osaa nimetä. Toyota on valmistanut maailmalla kuutisen miljoonaa hybridiä eikä mitään suuren mittakaavan ongelmaa ole löydetty. Jos olisi, ne olisivat varmasti myös meidän tiedossamme, Elo sanoo.

Hybridien myynnin tyssääminen tuntuu hieman oudolta, koska varsin yleisesti niiden suosion on uskottu lisääntyvän tasaisesti. Ehkä perinteinen moottori, bensa tai diesel vetoaa kuitenkin vielä paremmin kuluttajiin.

Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Tämän vuoden tammi-huhtikuussa hybridi-autoja rekisteröitiin yhteensä 776 autoa eli muutama auto vähemmän vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Hybridien ylivoimaisen markkinajohtajan eli Toyotan Yaris Hybridiä myytiin selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Toyota Auri HSD:n kauppa veti puolestaan viime vuotta paremmin.

Myyjät arvioivat, että jatkossa hybridit valtaavat markkinaosuuksia vääjämättä lisää.

Kaiken kaikkiaan uusia henkilöautoja rekisteröitäneen tänä vuonna noin 107 000 kappaletta.

Lue seuraavaksi