1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Puolustusvoimien nälkäkuuri loppusuoralla - harjoitusmääriin roima korotus

Puolustusvoimien budjetti on ensi vuonna kymmenyksen pienempi kuin viisi vuotta sitten. Säästöt on kuitenkin säästetty ja esimerkiksi varusmiesten maastoharjoitusten määrä kasvaa roimasti.

talous
Sotilas väijyy puun takana.
Juha Korhonen / Yle

Kouvolassa, Vekarajärven varuskuntaa ympäröivässä kangasmetsässä käy pauke ja pärinä, kun pitkälti yli 2 000 ihmistä osallistuu jokakesäiseen sotaharjoitukseen. Satoja ajoneuvoja liikkuu kapeilla metsäteillä.

Harjoitus on kesäkuussa kotiutuvien varusmiesten viimeinen rutistus, niin kutsuttu loppusota. Maastovuorokausia esimerkiksi puoli vuotta palvelevalle varusmiehelle kertyy tänä vuonna 25. Ensi vuonna metsäöitä kertyy kymmenen enemmän. Lisäys johtuu siitä, että pari vuotta käynnissä ollut puolustusvoimauudistus saadaan maaliin ensi vuonna.

Rahaa on toki käytössä jopa kymmenys vähemmän kuin viisi vuotta sitten, mutta toiminnasta on otettu niin kutsutusti löysät pois, ja rahaa jää myös maastoharjoitteluun enemmän kuin parina aiempana vuonna.

– Ensi vuoden suunnittelu on jo niin pitkällä, että tiedämme saavamme ne lisämiljoonat, joita tarvitsemme, että tämä toiminnan tason palauttaminen vaaditulle tasolle tapahtuu. Olen ihan tyytyväinen, sanoo Karjalan prikaatin komentaja, prikaatikenraali Timo Kivinen.

Kertausharjoitukset kasvuun

Varusmiehille metsäkeikkojen lisääntyminen ei välttämättä ole mieleen, mutta innokkaat reserviläiset puolestaan saattavat jopa iloita. Esimerkiksi Karjalan Prikaatissa kertausharjoitusten määrä kasvaa ensin vuonna huimasti. Kuluvana vuonna "kertaamaan" on päässyt noin 250 reserviläistä, ensi vuonna kutsu Vekaranjärvelle kolahtaa 2 500 postiluukkuun. Reservi on yksi tärkeimpiä kulmakiviä asevelvollisuuteen perustusvassa armeijassa.

– Kun kertausharjoitusmäärä kymmenkertaistuu, nähdään selkeästi, mihin säästöt ovat näinä välivuosina kipeimmin puraisseet, prikaatikenraali Kivinen painottaa.

Pauke Vekaranjärven maastossa jatkuu vielä muutamia päiviä. Varusmiehille päivät ovat varmasti pitkiä, kun lähestyvä reserviin pääsy siintää mielessä. Telttamajoituksessa metsän siimeksessä harva asevelvollinen tulee varmaankaan ajatelleeksi, että mittavan, viiden joukko-osaston harjoituksen taustavoimat on hiottu rahanpuutteessa todella tiiviiksi paketiksi. Nykyaikaisten puolustusvoimien tiukan talouden mukaan.

– Tietyt tukitehtävät on keskitetty ja sitä kautta kustannukset ovat kokonaisuudessaan pienemmät, Karjalan prikaatin komentaja Timo Kivinen tiivistää.

Lue seuraavaksi