1. yle.fi
  2. Uutiset

Heinolan lintutarhasta tulossa perhosten paratiisi

Kukat ja perhoset tulevat osaksi Heinolan lintutarhaa. Kukkivien pensaiden odotetaan tuovan Heinolaan lintujen ystävien ja kasviharrastajien lisäksi runsaasti perhosia. Lintutarha haluaa pysyä tulevaisuudessakin maksuttomana nähtävyytenä.

luonto
Naiset istutavat pensaita
Yle/Heikki Ahonen

Laulu raikaa, kun Heinolan martat istuttavat köynöksiä lintutarhan seinustalle. Istutustöitä on tullut johtamaan laulava puutarhuri Mikko Lagerstöm. Kasvien on tarkoitus lisätä lintutarhan vetovoimaa. Samalla lintujen olot paranevat, kertoo lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

- Nyt kun meillä on avonaisia häkkejä, niin idea on, että laitetaan köynöskasveja ja muuta peittäviä istutuksia niin että linnut kuitenkin näkyvät, mutta niille tulee luonnollinen suojapuusto.

Häkkeihin istutetaan myös syötävää. Linnut saavat pian maistaa minikiiviä, päärynää ja marjoja.

- Ajatus on myös näissä lajivalinnoissa, että olisi kukkivaa kasvia keväästä syksyyn, Vuori lisää.

Uusia lajeja ja perhosia

Ruusuorapihlajan kukat nupullaan
Ruusuorapihlajansta tulee täysikokoisena näyttävä ja värikäs puu.Yle/Heikki Ahonen

Puutarhuri Mikko Lagerström sanoo, että lintutarhaan tulee myös paikkakunnalla täysin uusia lajeja. Kukkaloiston ja msituotannon toivotaan vetävän puoleensa myös runsaasti perhosia.

Istutustyö tehdään vaiheittain kolmen vuoden aikana.

- Näitten kasvien osalta kukoistus on varmaan kolmen-viiden vuoden päästä parhaimmillaan.

Lintuparantola ei halua pääsymaksua

Lintutarhan rahoitus on ollut Heinolassa jatkuva puheenaihe. Kaupungin tarkastuslautakunnan mielestä lintutarhan 250 000 euron meno vie liian ison siivun kaupungin budjetista. Ehdotetulle sisäänpääsymaksulle ei lintutarhassa lämmetä.

Huuhkaja istuu häkissä.
Huuhkaja Heinolan lintutarhassaYle/Heikki Ahonen

- Tämä on kuitenkin hoitotyötä. Pitää erottaa eläintarhat ja lintuhoitolat. Me ollaan hoitola. Mehän ei haluta tänne yhtään lintua, niiden kuluu lentää metsissä ja järvillä vapana. Maksullisuus siihen ei toimintaan istu, Olli Vuori sanoo.

Puutarhuri Lagerström on istutuksissaan yrittänyt huomioida etenkin kaukomaiden siivekkäiden tunteet. Intiassa ja Sri Lankassa vapaana elävä, näyttävä riikinkukko on herkistänyt miehen.

- Tänne riikinkukkotarhaan on suunniteltu bambulaji, joka menestyy Suomen ilmastossa. Saisi vähän sitä kotimaansa kaukokaipuuta lievennettyä näillä vuoribambuilla.

Lue seuraavaksi