Ekstaasikemisti Alexander Shulgin on kuollut

Shulgin kehitti yli 200 huumeeksi luokiteltavaa kemiallista yhdistettä Yhdysvaltain huumepoliisi DEA:n lisenssillä. Aineita oli tarkoitus käyttää lääkkeinä psykoterapiassa. Shulgin arveli varsinkin ekstaasin sopivan erilaisten mielenterveysongelmien hoitoon.

tiede
Ekstaasitabletteja
Yle

Arvostettu kemisti Alexander Shulgin kuoli maanantaina kotitilallaan Kaliforniassa lähellä San Fransiscoa. Shulgin tuli tunnetuksi erilaisten tajuntaan vaikuttavien aineiden kehittäjänä ja asiantuntijana. Hän muun muassa esitteli MDMA:n eli ekstaasin psykologeille 1970-luvulla.

Shulgin oli kuollessaan 88-vuotias. Hänen vaimonsa Annin mukaan Shulgin kuoli maksasyöpään.

Intohimona psykedeeliset aineet

Shulgin kehitti uransa aikana yli 200 kemiallista yhdistettä, joita oli tarkoitus käyttää lääkkeinä psykoterapiassa. Hän testasi huumeiksi luokiteltavia aineitaan itseensä, vaimoonsa ja läheisiin ystäviinsä. Hän kirjasi jokaisen kokemuksen laboratorionsa muistikirjoihin.

Kehittämiensä aineiden ansiosta Shulgin sai lempinimen Psykedeelien kummisetä. Hän julkaisi vaimonsa kanssa kaksi kirjaa, joissa kuvataan heidän työtään ja aineiden vaikutuksiin liittyviä kokemuksia.

Shulgin ei keksinyt MDMA:ta, mutta löysi aineen reseptin uudelleen 1970-luvulla. Alunperin saksalainen lääkeyhtiö Merck kehitti ekstaasin vuonna 1912. Shulgin oli kiinnostunut aineen ominaisuuksista terapiakäytössä erilaisten mielenterveysongelmien hoidossa. Hän oli tyytymätön siihen, että MDMA päätyi huumeeksi viihdekäyttöön.

Kalifornian Berkeleyssä syntynyt Shulgin jätti opintonsa Harvardissa kesken palvellakseen Yhdysvaltain laivastossa Toisen maailmansodan aikaan. Myöhemmin hän väitteli tohtoriksi Kalifornian yliopistossa.

Tuholaisten torjunta-aineet vaihtuivat psykedeeleihin

Opintojensa jälkeen Shulgin työskenteli kemikaaliyhtiö Dow Chemicalille useita vuosia. Hän kehitti monia suosittuja biohajoavia tuholaisten torjunta-aineita. Dow Chemical salli Shulginin perustaa henkilökohtaisen laboratorion ja tehdä valitsemaansa tutkimusta. Hän päätti tutkia ihmisen tajuntaan vaikuttavia yhdisteitä.

Shulgin lähti Dowlta vuonna 1965 ja ryhtyi opettamaan San Fransiscon alueen yliopistoissa. Samalla hän jatkoi tajuntaan vaikuttavien aineiden kehittämistä. Hänellä oli Yhdysvaltain huumepoliisi DEA:n lisenssi valmistaa ja pitää hallussaan laittomia aineita.

Shulgin järjesti myös seminaareja DEA:lle ja toimitti agenteille näytteitä kehittämistään aineista. Lisäksi Shulgin toimi asiantuntijana oikeudenkäynneissä ja kirjoitti huumeisiin liittyvän kirjan Yhdysvaltain poliisiviranomaisille. Hän sai työstään useita palkintoja DEA:lta.

The New York Times -sanomalehden mukaan DEA kuitenkin teki ratsian Shulginin laboratorioon vuonna 1993. Virasto vaati, että Shulgin luovuttaa pois huumeiden valmistuslisenssinsä. Lisäksi hän sai 25 000 dollarin sakot. DEA:n mukaan Shulginin kirjat olivat oppaita laittomien huumeiden valmistamista varten.

Shulginin kodista tuli pyhiinvaelluskohde

Kemian alan opiskelijat ja opettajat tekivät "pyhiinvaelluksia" Shulginin asuinpaikkaan viimeisen 40 vuoden ajan.

– Hän oli varsin tuottoisa kemisti. Kaikki toksikologiayhteisön jäsenet kunniottavat häntä, tohtori Patil Armenian sanoo.

Ensiapuasemalla ja toksikologian tutkijana työskentelevä Armenian vieraili Shulginin kotona neljä kertaa. Armenianin mukaan tutkijat ovat hitaasti jatkamassa MDMA:n tutkimista.

Yhdysvaltain liittovaltion hallituksen mukaan ekstaasiin liittyvät vierailut Yhdysvaltain ensiapuasemilla lisääntyivät 4 500:sta yli 10 000:een vuosien 2005 ja 2011 välillä.

Lähteet: AP, Yle Uutiset