Teurastamokauppa kaatui asukkaiden vastustukseen Pielavedellä

Pielavedelle suunniteltu teurastamokauppa peruuntui, koska asukkaat ovat vastustaneet sitä melu- ja hajuhaittojen vuoksi. Kunta toivoo teurastamoa edelleen paikkakunnalle ja sille etsitään muita tiloja. Pielaveden kunnanjohtaja on kaupan peruuntumiseen todella pettynyt.

Pielavesi

Pielaveden teurastamokauppa on peruuntunut asukkaiden vastustuksen vuoksi. Pielaveden kunnanjohtaja Mika Sivula kertoo, että yrittäjä pelkäsi asukkaiden vastustuksen vaarantavan suunnitellun teurastamon toiminnan.

Osa kuntalaisista on ollut huolissaan teurastamon aiheuttamista melu- ja hajuhaitoista.

Kunta myi huhtikuun alussa ammattikoulun entiset tilat Pajatie 2:ssa yrittäjä Pauli Toloselle. Yrittäjä kuitenkin perui kiinteistökaupan.

– Ymmärrän hyvin yrittäjän pahastumisen, kun jotkut paikalliset osoittavat syvää epäluuloa ja karsastusta omaa ammattia ja toimialaa kohtaan, Sivula sanoo.

Hän kuitenkin painottaa, että valtaosa pielavetisistä on vahvasti teurastamon kannalla. Sivulan mukaan myös moni suunnitellun teurastamon naapureista oli hankkeen kannalla.

Täälläkin pitäisi ymmärtää, ettei voida vaatia, ettei liiketoiminta aiheuta ollenkaan melua tai lainkaan liikennettä tai hajua.

Mika Sivula

– Vastustus kulminoitui muutamiin harvoihin henkilöihin, Sivula sanoo.

Sivula kertoo olevansa todella pettynyt kiinteistökaupan peruuntumisesta. Hänen mukaansa asukkaiden vastustus perustui esimerkiksi hajuhaittojen osalta vääriin luuloihin. Teurastamo toisi kuntaan alkuvaiheessa noin kymmenen uutta työpaikkaa.

– Teurastamotoiminta on äärimmäisen tarkkaan ohjailtua ja siinä on äärimmäiset puhtausvaatimukset. Työpaikat olisivat täällä tarpeen. Täälläkin pitäisi ymmärtää, ettei voida vaatia, ettei liiketoiminta aiheuta ollenkaan melua tai lainkaan liikennettä tai hajua. Maatalous- ja paperitehdaspaikkakunnilla on ymmärretty, että se on rahan hajua, Sivula toteaa.

Sivulan mukaan kunta pohtii teurastamolle muita sijoitusvaihtoehtoja. Listalla on muutamia teollisuushalleja. Osa niistä on kauempana asutuksesta.

– Me tietysti pohdimme, mitä voisimme kuntana tehdä, mutta tämä oli yrittäjälähtöinen hanke. Yrittäjällä olisi ollut valmiit asiakaskontaktit ja valmis konsepti, millä lähteä teurastamoa pyörittämään, Sivula kertoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iisalmen Sanomat.