Hämäläisahven kelpaa lautaselle

Hämäläisjärvien ahven on kelpo ruokakala. Hämeen ELY-keskuksen tutkimuksen mukaan ahvenen elohopeapitoisuudet jäävät maakunnassa reippaasti alle EU:n asettamien rajojen.

ahven
Ritva Nirkon ja Matti Juntusen ahvenpoika kurkistaa akvaariolasin takaa.
Sanna Kähkönen / Yle

EU:n komission asetusten mukaan myytävässä kalassa saa olla elohopeaa enintään 0,5 mg /kg. Hauessa raja on 1 mg/kg.

Kanta- ja Päijät-Hämeen tutkituissa ahvenissa korkeimmat pitoisuudet olivat 0,42 mg/kg.

Pääosa ihmiseen kertyvästä elohopeasta on peräisin kaloista. Elohopea on myrkyllinen raskasmetalli, jonka määrä Hämeen vesistöissä on yleisesti noussut esimerkiksi kivihiilen polton seurauksena.

Hämeen ELY-keskus tutki viime kesänä lähes 300 ahvenen elohopeapitoisuudet Kanta-ja Päijät-Hämeen sekä Pirkanmaan alueen parissakymmenestä vesistössä.