Hyppää sisältöön

Tutkimus: Sokerin ahmiminen voi nostaa verenpainetta ja kolesterolia

Tutkijat tekivät havaintonsa yhdistämällä 39 tutkimuksen aineistot ja analysoimalla ne uudelleen.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Verenpaine ja kolesteroliarvot saattavat huonontua runsaasta sokerin syömisestä, tuore uusiseelantilaistutkimus osoittaa. Yhteys havaitaan riippumatta ylipainosta.

Tutkijat tekivät havaintonsa yhdistämällä 39 tutkimuksen aineistot ja analysoimalla ne uudelleen.

Yhteisanalyysin perusteella paljon sokereita ravinnostaan saavien LDL-kolesterolin, triglyseridien sekä kokonais- ja HDL-kolesterolin pitoisuudet ovat keskimäärin suuremmat kuin vähän sokereita syövien. Yhteydet havaittiin etenkin tutkimuksissa, joissa huomioitiin osallistujien energiansaanti ja painoindeksi. Verenpaineen osalta vahvin yhteys havaittiin tutkimuksissa, jotka kestivät vähintään kaksi kuukautta.

Sokereiden syömiseen liittyvä painonnousu selitti vain osan yhteydestä, joten mahdollisesti juuri sokereiden runsas nauttiminen aiheuttaa havaitut muutokset. Sokerin haitoista on viime aikoina julkaistu lukuisia tutkimuksia. On silti todennäköistä, että nyt havaittuihin yhteyksiin vaikuttavat myös muut elintavat.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

.
.