Hypo: Asuntomarkkinoilla vain heikkoja merkkejä paremmasta – Kaupat jumiutuvat, kun vanhaa ei saa myytyä

Tilanne asuntomarkkinoilla on hiukan alkuvuotta synkempi, Hypo arvioi. Moni asuntokauppa on kiinni vanhan asunnon myynnistä ja seisovien asuntokauppojen ketju voi olla useamman asunnon mittainen.

talous
Keskeneräinen asunto rakennustyömaalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Asuntokaupan ketjut ovat jumiutuneet jo yli maakuntarajojen, arvioi asuntoluotottaja Hypo. Moni asuntokauppa on kiinni vanhan asunnon myynnistä ja seisovien asuntokauppojen ketju voi olla useamman asunnon mittainen.

Muutto työn perässä vaikeutuu ja asuntokauppa mutkistuu, kun taantuvilla paikkakunnilla ei ole työpaikkoja ja kasvukeskuksissa uusien asuntojen hinnat ovat jo monen maksukyvylle liian korkeita, Hypo arvioi asuntomarkkina-analyysissaan.

Kahden asunnon loukkua kannattaa kuitenkin välttää ja pyytää vielä pankilta arvio ostettavan asunnon käyvästä arvosta 10–15 vuoden kuluttua, Hypo neuvoo.

Vaikka korot ovat ennätysalhaalla, työttömyys ja heikko talouskasvu vaivaavat Suomen taloutta. Tilanne asuntomarkkinoilla on hiukan alkuvuotta synkempi, Hypo arvioi.

Joitain positiivisia merkkejä on, kuten rakennuslupien määrän kasvu ja asuntolainakannan kääntyminen kasvuun, mutta ne ovat vielä heikkoja, Hypo sanoo.