Ryöstökalastus kuumentaa tunteita Montassa

Ylimääräiset kirjolohi-istutukset vilkastuttavat vapaa-ajan kalastusta Muhoksen Montassa. Samalla apajat ovat houkutelleet ryöstökalastukseen. Kalastuskunta muistuttaa hyvästä kalamiestavasta, jotta saalista riittäisi läpi kesän.

kalat
Järvitaimenia siirretään jokeen
Kalle Heikkinen / Yle

Montan ja Pyhäkosken voimalaitosten väliselle vesialueelle on istutettu velvoiteistutusten ohella ylimääräistä kalaa Oulujoen moninaiskäyttöhankkeen myötä. Kirjolohi- ja taimenistutuksia on tehty Oulujoella 1980-luvulta lähtien.

– Kalastuskunnan kannalta tämä on myönteinen asia, ja odotamme sen lisäävän kalastusharrastusta. Luvanmyyjät ovat jo ilmoittaneet, että lupia on myyty aiempaa enemmän, iloitsee Pentti Kesti Muhoskylän kalastuskunnasta.

Ahneus paheksuttaa

Pahennusta on herättänyt joidenkin ihmisten ahneus, he pitävät tätä lähes elinkeinona.

Pentti Kesti

Alkukesä on kalastusharrastuksen kannalta vilkkainta aikaa, kun sekä kalat että ihmiset ovat liikkeessä. Kestin mukaan lisäistutukset ovat houkutelleet paikalle myös kyseenalaisesti käyttäytyviä kalastajia.

– Pahennusta on herättänyt joidenkin ihmisten ahneus, he pitävät tätä lähes elinkeinona. Yhtään ammattikalastuslupaa alueelle ei ole anottu eikä myönnetty. Vuorokaudessa saisi nostaa kolme lohikalaa. Toivomme, että kalaa riittäisi läpi kesän ja kaikki saisivat nauttia kalastusharrastuksesta.

Alamitalle poikkeuslupa

Oulujoessa taimenen alamitta on poikkeuksellisesti 40 senttiä. Vuoden alussa voimaan tulleen kalastusasetuksen myötä alamitta on koko maassa 60 senttiä, mutta Oulun kaupunki ja Fortum hakivat poikkeuslupaa. Pentti Kestin mukaan poikkeuslupa on Montassa elinehto.

– Taimen ei lisäänny joessa, joten kanta on istutusten varassa. Jos alamitta nostetaan 60 senttiin, istutukset loppuvat taimenen osalta. Poikkeusluvalla saimme ainakin hengähdystauon kahdeksi vuodeksi.

Kauneinta Oulujokea

Montassa olosuhteet virkistyskalastukselle ovat makeimmillaan.

– Oulujoki on täällä kauneimmillaan, ja Pyhäkosken seutuhan on historiallinen paikka. Tässä on myös kaunis leirintäalue ja hyvät veneenlaskupaikat.

Kalaan mielivien ei kannata odotella liian lämpimiä säitä.

– Helteellä ei kala syö, vaan se painuu pohjaan. Sehän tässä touhussa on parasta, että saa olla viisaampiensa kanssa tekemisissä, Pentti Kesti nauraa.