Alpakanvilla kiertyy kerälle uudessa kehräämössä Salossa

Alpakkatilan emäntä tilasi kehruukoneet Kanadasta. Romanttinen elämäntapa on tarkoitus kääntää tuottavaksi bisnekseksi.

talous
Alpakoita laitumella.
Tarja Hiltunen / Yle

Salon Mathildedahlissa on aloittanut toimintansa Suomen ensimmäinen alpakkavillan kehräämö. Yrittäjä Sini Honkala on liikekumppaninsa Leena Rajalan kanssa hankkinut Kanadasta kehruukoneet, joilla on tarkoitus käsitellä puolen Suomen alpakat.

– Liiketoimintasuunnitelmassa laskimme, että 450 alpakan villat riittävät järkevään toimintaan. Suomessa on toistatuhatta alpakkaa, Sini Honkala kertoo.

Kehrättävää villaa otetaan vastaan myös naapurimaista. Samoilla laitteilla voi kehrätä lankaa myös koiran- ja kaninkarvoista tai vaikka myskihärästä.

Alpakka on maailman helpoin kotieläin, joka tuo hyvää tuulta.

Sini Honkala

– Ei ole tarkoitus tulla miljonääriksi, mutta elää sellaista elämää kuin halutaan.

Vaatimaton laumasielu

Alpakka.
Tarja Hiltunen / Yle

Alpakkailosanomaa on levitetty Salon Teijon alueella kaksi vuotta. Kaksi vuotta sitten avattiin alpakkatuotteita myyvä puoti. Sini Honkalan tilalla on 26 alpakkaa, jotka syövät nurmea vastakerittyinä.

– Keriminen on ehkä kaikkein vaativin työ alpakoiden kanssa. Alpakka on maailman helpoin kotieläin, joka tuo hyvää tuulta, Honkala sanoo.

– Minä olen kasvattanut alpakoita kymmenen vuoden ajan. Se hyvän tuulen tuominen ei ole koskaan vähentynyt. Alpakat ovat vaatimattomia. Ne haluavat olla omissa oloissaan toisten alpakoiden kanssa. Niiden kanssa voi touhuta, mutta meillä ne ovat puhtaasti villantuottajia.

Alpakat päällä alttarille

Salolaisyrittäjien uusilla kehruukoneilla syntyy lankaa, huovutettavaa hahtuvalankaa ja esimerkiksi täkin täytteeksi soveltuvaa mattolankaa. Ensin villat pestään, kuivataan ja lajitellaan. Sen jälkeen paksut karvat karsitaan koneellisesti pois. Seuraavia koneellisia työvaiheita ovat karstaus, venytys, kehruu ja kertominen.

Alpakasta on moneksi. Villasta voi tehdä paljon muutakin kuin pipoja ja lapasia.

Alpakanvillaa kehräämön lattialla.
Ruskea alpakanvilla taipuu moneksi Sini Honkalan kehräämössä. Tarja Hiltunen / Yle

– Maailman hienoimman puvut, Armanilla esimerkiksi, tehdään nimenomaan alpakanvillasta. Siitä saa aivan seitinohutta kangasta, Sini Honkala kertoo.

– Upein vaate, jonka olen nähnyt, on ollut lähes läpinäkyvästä kankaasta tehty hääpuku. Ja saketti vierellä, joka oli tehty puhtaasti alpakasta.