1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Korkokenkäajelu voi olla kohtalokasta

Autoiluun sopimattomien jalkineiden käyttö yleistyy erityisesti kesäisin. Korkokengissä tai sandaalit jalassa ajaminen on vaaraksi liikenteelle. Autoon tulisikin varata omat, ajoon tarkoitetut kengät.

Naisella korkokengät jalassa.
Viidentoista sentin korkokengillä auton ajo on hurjan näköistä touhua. Katso ja mieti ajaisitko itse korkkareilla.

Auton rattiin ei kannata lähteä minkälaisissa kengissä tahansa. Esimerkiksi korkokengät saattavat aiheuttaa kaasu- ja jarrupolkimilta lipsuessaan ikäviä yllätyksiä.

Monissa kengissä on nykyään myös päkiän alla niin sanottua piilokorkoa, joka heikentää kuljettajan ajotuntumaa. Suosituista kesäjälkineista varvassandaalit tai kantapäästä auki olevat crocsit eivät nekään ole kaikken turvallisimmat autoilupopot.

Autokoulunopettaja Maria Nygård listaa useita syitä välttää muun muassa korkokenkiä ajokenkinä.

– Tuntuma on aika huono kun ei tunne poljinta. Toinen juttu on, että jos korko juttuu vaikka mattoon tai tulee tiukka jarrutus ja ei saa tarpeeksi voimaa jarrutukseen, kun korko osuu ensin lattiaan, miettii Nygård.

Laki ei kenkiin puutu

Vanhempi konstaapeli Janne Salminen Sisä-Suomen poliisilaitokselta toteaa, että poliisi ei voi puuttua kuljettajien ajokenkiin.

Kuljettajien kenkien suhteen kaikki versiot on nähty, paitsi lumikengät.

Vanhempi konstaapeli Janne Salminen

– Poliisihan ei tietenkään kovin suopeasti suhtaudu korkokenkiin, mutta mitkään lait tai asetukset eivät sano, että minkälaiset kengät pitäisi olla jalassa vai onko kenkiä ollenkaan, toteaa Salminen ja nauraa, että kuljettajien kenkien suhteen kaikki versiot on nähty paitsi lumikengät.

Salminen arvioi hyviksi ajokengiksi sellaiset, joissa on hyvä pohjatuntuma. Autokoulunopettaja Nygård miettii sopivia kenkiä tarkemmin.

– Tennarityyppiset kengät, joissa on selkeä pohja, pysyvät hyvin jalassa, kuvailee Nygård ja suosittelee autoiluun ohutpohjaisia ja mukavia kenkiä.