1. yle.fi
  2. Uutiset

Korvasienet eivät maistu suomalaisille ravintolassa

Korvasientä tarjotaan ravintoloissa enimmäkseen kausittain. Sienijalostaja tietää, että sekä ravintolat että niiden asiakkaat kysyvät korvasientä entistä harvemmin. Korvasienisato oli tänä keväänä runsas.

luonto
Korvasieniä
Petri Vironen / Yle

Korvasienten käyttö on viime vuosina vähentynyt ravintoloissa. Esimerkiksi kajaanilaisessa ravintola Siriuksessa korvasientä käytetään vain tilausruokailussa. Yrittäjä Annikki Kaasinen uskoo, että vähentyneen käytön taustalla on takavuosien kohu korvasienten myrkyllisyydestä.

– Silloin puhuttiin, että Ruotsissa korvasienen käyttö kiellettiin kokonaan myrkyllisyyden takia. Suomessa sitä vielä tarjotaan, mutta varmasti tämän keskustelun seurauksena se on jäänyt vähemmälle. Minulla on ollut kevään aikana korvasienikastiketta häränpihvin kanssa tilausruokailussa. Ehkä kesälistaan laitan vielä jotain. Jos ei korvasientä, niin ainakin jotain muuta sientä.

Korvasienen käytön väheneminen voi johtua myös siitä, että sekä ravintoloitsijat että asiakkaat ovat nuorentuneet eikä kokemusta korvasienen käytöstä enää ole. Kaasinen ostaa korvasienet pakasteena, jotta niitä ei tarvitse käsitellä ravintolan keittiössä.

– Korvasienen myyjiä riittää, mutta enpä muista, että tänä keväänä kukaan asiakas olisi kysynyt erityisesti korvasientä. Meillä sitä on ollut tarjolla, koska se on kevään herkku, Kaasinen sanoo.

Runsas sato täytti nopeasti varastot

Korvasienestä on saatu tänä vuonna erityisen runsas sato, kertoo sieniä jatkojalostava Esko Holopainen Kainuun sienijaloste Sienestä Oy:stä.

Korvasienen markkinat eivät toistaiseksi tunnu nousevan, mutta kaikille muille ruokasienille löytyy markkinoita.

Esko Holopainen

– Olen värkännyt sienien kanssa tässä muodossa viisi vuotta eikä kertaakaan ole ollut tällaista vuotta. Ennemminkin on ollut vaikeuksia saada riittävästi korvasieniä, mutta nyt sato on todella runsas. Olemme laittaneet jo ovet kiinni, koska emme voi ottaa vastaan enempää, Holopainen sanoo.

Holopainen muuttaa parhaillaan Vaalassa toiminutta yritystään Paltamon Kontiomäkeen Palvipoikien entiseen kiinteistöön. Vaalassa tilat kävivät liian pieniksi.

– Tilat ovat nyt mitä parhaimmat. Menee varmasti tattiaikaan saakka, että meillä on kaikki tavarat kunnolla paikallaan. Tähtäämme siihen, että silloin pystymme ottamaan vastaan reiluja satseja.

Holopaisen mukaan alan näkymät ovat hyvät.

– Korvasienen markkinat eivät toistaiseksi tunnu nousevan, mutta kaikille muille ruokasienille löytyy markkinoita. Olemme luottavaisia, aikomuksenamme on tulla pysyvästi Kontiomäkeen.

Lue seuraavaksi