1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi kehottaa: Ole tarkkana kiertelevien ulkomaalaisryhmien kanssa

Poliisin mukaan ryhmät tarjoavat monasti huonolaatuisia työpalveluita eivätkä pidä kiinni sovitusta. Poliisi kehottaa aina tekemään kirjallisen sopimuksen työsuorituksista.

Kotimaan uutiset

Aikaisempien kesien tapaan työsuorituksia tarjoavat ulkomaalaisryhmät ovat jälleen saapuneet Suomeen. Ryhmät tarjoavat kattojen pesu- ja maalausurakoita, talojen korjauksia, nurmikonleikkuuta ja asfaltointia. Esimerkiksi Turussa on tänä kesänä on tarjottu erityisesti pihakivetysten asentamista.

Lounais-Suomen poliisi kertoo havainneensa ryhmien saapumisen maahan ja kehottaa ihmisiä tarkkuuteen työtä tilatessa.

Poliisi mukaan ulkomaalaisryhmien toteuttaman työn laatu saattaa olla heikkoa ja sovittu hinta saattaa nousta työn edetessä. Esimerkiksi lisämaksua on tultu vaatimaan myöhemmin, vaikka asiakas on jo maksanut sovitun maksun.

– Työt saatetaan myös jättää kesken, varsinkin jos työstä on maksettu ennakkomaksuja, poliisi muistuttaa.

Tee kirjallinen sopimus

Poliisin havaintojen mukaan työsuorituksia saatetaan tarjota erityisesti ikäihmisille eikä sopimuksia ei laadita kirjallisesti ja kuluttajaoikeudet jäävät toteutumatta.

Poliisi muistuttaa, että kotitalouksien kannattaisi selvittää jo sopimuksen tekohetkellä, että yritys on merkitty ennakkoperintärekisteriin. Tämä koskee sekä suomalaisia että ulkomaalaisia yrityksiä.

Poliisi ohjeistaa kotitalouksia tekemään kaikista tarjotuista työsuorituksista kirjalliset sopimukset.

– Valitsemalla ennakkoperintärekisteriin merkityn yrityksen, kotitalous torjuu omalta osaltaan harmaata taloutta, poliisi toteaa tiedotteessaan.

Lue seuraavaksi