Oton kaveri nielee rahat – omalle tilille

Suomeen alkaa levittäytyä talletusautomaattien joukko. Automatia uskoo, että talletusautomaatit tulevat osaksi ihmisten arkista rahankäyttöä parin vuoden totuttelun jälkeen.

talous
Kari Haakana talletusautomaatilla
Heidi Kononen / Yle

Otto-automaatit ovat kuuluneet suomalaiseen katukuvaan jo 1980-luvun alusta. Nyt Otto on saanut kylkeensä kaverin, jonka tehtävänä on tallettaa rahaa – eli TalletusOtto-automaatin.

– Suomessa on tällä hetkellä 49 talletusautomaattia, ja lisää tulee koko ajan. Automaatit sijaitsevat lähinnä kauppa- ja ostoskeskuksissa, eli siellä, missä rahat ja ihmiset eniten liikkuvat, kertoo asiantuntija Kari Haakana Automatiasta.

– Uusi laite on aina uusi, eivätkä ihmiset heti tohdi sitä ryhtyä käyttämään. Otto-automaattienkin kanssa meni noin pari vuotta, ennen kuin ne tulivat osaksi ihmisten arkea. Talletusautomaatteja on otettu käyttöön eri puolilla Suomea vajaan vuoden verran ja totuttelua vielä on, muotoilee Kari Haakana.

Hämeenlinnassa ensimmäinen talletusautomaatti otettiin käyttöön keskiviikkona Kauppakeskus Optellissa Raatihuoneenkadulla.

Poletit eivät kelpaa

Talletusautomaattiin käyvät sekä kolikot että setelit. Ylimääräisen pyöreän kolikkotavaran, kuten poletit, kone sylkäisee pois. Tehty talletus näkyy tilillä välittömästi. Rahaa voi tallettaa vain OP-Pohjolan, Danske Bankin ja Nordean pankkikorteilla.

Rahat nostetaan seinästä, laskut maksetaan verkossa ja nyt talletuksetkin hoituvat automaattisesti. Mikä on pankin virka tulevaisuudessa?

– Toiminta on keskittynyttä ja kehitys jatkuu edelleen. Kyllähän pankit ovat jo nykyisellään keskittyneet enemmän neuvonta-, rahoitus- ja sijoituspuoleen. Se, maksaako rahan tallettaminen omalle tilille, riippuu taas pankin ja asiakkaan välisestä sopimuksesta, muistuttaa Kari Haakana.

Yksityisasiakkaille rahan tallettaminen talletusautomaatilla on ilmaista, mutta yritysasiakkailta peritään maksu. Yli sadan euron kolikkotalletuksista Danske Bank tosin perii palkkiota myös yksityisasiakkailta.