Koiran pissa voi pilata nurmikon

Kellertävät läikät nurmikolla ovat monelle koiranomistajalle tuttuja. Jos koira pissailee pitkin pihaa, voi se koitua nurmikon kohtaloksi. Ongelma johtuu koiran voimakkaasta virtsasta. Apu ongelmaan löytyy vedestä ja ravinnosta.

Kotimaa
Koira makaa nurmikolla.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Eräs ohikulkija alkoi ihmetellä naapuristossaan sijaitsevan nurmikon kehnoa kuntoa. Hänellä heräsi epäily, että asia liittyisi paikalla vieraileviin koiriin. Ajatus saattoi hyvinkin osua oikeaan, sillä koiran virtsa on niin voimakasta, että se voi käytännössä tappaa nurmikon.

Koira kuin koira voi aiheuttaa tällaisen ilmiön, mutta Musti ja Mirri -liikkeen myyjä Inka Leppänen uskoo taustalta löytyvän yleisimmin uroskoiran.

– Ajattelen, että mitä nuorempi ja viriilimpi koira on kyseessä, niin sitä enemmän testosteroni lisää virtsan voimakkuutta. Normaalisti koiran virtsan pH on noin 6-7, Leppänen kertoo.

Nurmikon voi pelastaa vesisuihkulla

Koiran virtsa aiheuttaa nurmikolle tuhoja erityisesti kuivalla ja lämpimällä ilmalla. Leppäsen mukaan vehreyden voi pelastaa yksinkertaisella konstilla.

Pissapaikka kannattaa huuhdella vedellä, niin virtsa laimenee.

Inka Leppänen

– Koiran pissapaikka kannattaa huuhdella vedellä, niin virtsa laimenee eikä ole niin suuri rasite nurmikolle.

Myös ravinnolla voi olla vaikutusta virtsan ympäristövaikutuksiin.

– Ravinnossa ei saisi olla suuria määriä fosforia eikä magnesiumia. Joillakin koirilla myös suuri proteiinimäärä vaikuttaa virtsan vahvuuteen, Leppänen kertoo.