"Varjo" kiersi Italian ja Yhdysvallat, nyt se henkii monumentaalista tunnelmaa Kotkassa

Kotkan keskustan Veistospromenadilla paljastettiin keskiviikkona kaksi uutta teosta. Hannu Sirenin terästeos "Varjo" huokuu monumentaalisia mielikuvia Keskuskadulla. Anneli Sipiläisen veistoksesta "Äiti maan lapset" tuli promenadin ensimmäinen liiketiloihin sijoitettu teos.

kulttuuri
Kuvanveistäjä Hannu Siren puhuu mikrofoniin veistoksensa "Varjo" paljastustilaisuudessa. Hänen vasemmalla puolellaan on veistos, joka koostuu neljästä kuution mallisesta teräspalkista.

Kotkan keskustan Veistospromenadilla paljastettiin keskiviikkona kaksi uutta teosta. Veistokset ovat Hannu Sirenin terästeos "Varjo" ja Anneli Sipiläisen puinen "Äiti maan lapset".

Sipiläisen veistos sijoitettiin poikkeuksellisesti liiketilaan eli kauppakeskus Pasaatin sisäänkäynnin oheen.

– Ihmisten tulisi kunnioittaa luontoa. Muuten se kostaa, ei anna enää ravintoa. Siitä teokseni kertoo, sanoo kuvanveistäjä ja professori Anneli Sipiläinen. Teemastaan huolimatta teos on humoristinen, hassukin.

Sipiläinen veisti Romulusta, Remusta ja susiäitiä kuvaavan teoksen vuonna 2011. Hän on onnellinen, että sille löytyi paikka, sillä usein kuvanveistäjien on vaikea sellaista saada.

– Aluksi kauppakeskus tuntui liian hektiseltä paikalta veistokselle. Nyt olen paikkaan tyytyväinen, ja teos näyttää hyvältä punaista taustaansa vasten.

"Veistos kuvaa magmaa"

Hannu Sirenin vanhemmat Kaija ja Heikki Siren pitivät Kotkassa arkkitehtitoimistoa. He suunnittelivat keskustaan useita rakennuksia, muun muassa Seurahuoneen. Yhteys Kotkaan oli yksi niistä syistä, miksi Siren halusi teoksensa kaupunkiin.

– "Varjo" kuvaa sulaa magmaa, joka liikkuu. Jokainen voi kuitenkin tehdä teoksesta omat tulkintansa, kertoo Siren.

"Varjo" valmistui jo vuonna 1984. Ennen Kotkaa se ehti kiertää Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Italiassa. Kotka on teoksen viimeinen sijoituspaikka.

Keskustan veistospaikat täynnä

Hannu Sirenin teoksen myötä Veistospromenadi täyttyi keskustan osalta. Seuraava veistos tullaan sijoittamaan vuonna 2015 Isopuistoon Pyhän Nikolaoksen ortodoksisen kirkon läheisyyteen.

Valinnasta päättää Kotkan kaupungin veistostyöryhmä. Veistokset valitaan sijoituspaikan ja siihen sointuvan materiaalin mukaan. Teoksen tulee kestää vaihtelevaa säätä ja pientä ilkivaltaa.

Vuosittain veistoksia hankitaan yhdestä kolmeen kappaletta. Yhden veistoksen hinta on ollut keskimäärin 20 000–30 000 euroa. Vuodelle 2014 kaupunki kiristi hankintabudjettia. Nyt veistosten hintakatto on 20 000 euroa.