1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tyhmä kuin aasi? Ei pidä paikkaansa! Sumu Sireeni hurmaa ällillään ja toilailuillaan

Some-aasi Sumu Sireenin rötösretket kukkapenkkiin ja kaurakärryille nostavat hymyn huulille. Kirkkonummella toikkaroivasta persoonallisesta Sumusta on tullut julkkis myös sosiaalisen median ulkopuolella. Pienestä harmaasta aasista halutaan nähdä edes vilaus ja sen kanssa tahdotaan kaverikuvaan.

Ilmiöt
Sumu Sireeni pukittaa.

Belgiasta puolivahingossa Suomeen kulkeutuneesta pienestä harmaasta aasista ei luulisi syntyvän tarinaa, joka kannattaa kertoa. Mutta Sumu Sireenin kohdalla on toisin.

Aasin Facebook-profiilia seuraa toista tuhatta ihmistä. Sumua luonnehditaan sivuilla julkisuuden henkilöksi, joka se epäilemättä onkin.

Ravikärryiltä tavoitettu Sumun omistaja, talliyrittäjä ja ravivalmentaja Kaisa Toivonen repeää nauruun, kun puheeksi tulee tallilla huomion kerta toisensa jälkeen varastava aasi.

– Sumu on tavallinen aasi, vaikka sitä ei sen toilailuista uskoisi. Se on vajaan metrin korkuinen, perinteinen rotunsa edustaja, mutta hyvin persoonallinen tyyppi.

Ravitallilla asuva Sumu hauskuuttaa niin omistajiaan kuin fanejaan. Milloin se murtautuu pihatarhasta, laukkaa rallia (siirryt toiseen palveluun) tallin pihalla, keplottelee itsensä ruokavarastolle (siirryt toiseen palveluun) tai pistelee emännän ruusut penkistä suihinsa.

Ja silloin kun tapahtuu, Ville ja Kaisa Toivonen kaivavat kamerakännykät esiin ja kuvaavat todisteet tempauksista talteen.

Palvelusväki, kuten Sumun Facebook-sivuilla usein luonnehditaan, ei kuitenkaan haittaa aasin menoa. Ville toimii aasin kirjurina ja kääntää sen tekemiset tekstiksi. Kaisa puolestaan kulkee kännykkäkameroineen Sumun hännillä videoimassa ja valokuvaamassa.

– Tehtävämme on tuoda Sumun sanomaa julki. Esimerkiksi Sumun töräytys, kai sitä hirnuntaan verrantaan, jos yrittää, että nyt haluan susta ääninäytteen, se ei onnistu millään. Mutta kun avaa aamulla talon ulko-oven, Sumu rupeaa samantien huutamaan. Silloin täytyy olla vaikka aamukuudelta puhelin valmiudessa, Kaisa sanoo.

Sumu Sireeni kurkistaa.
"Hyvää viikonloppua fanit!" Sumu Sireeni, 6.6.2014.Kaisa Toivonen

Vahinkoaasista tuli tallin ilopilleri

Eläinrakas Kaisa Toivonen oli aina haaveillut aasista. Vuosia sitten hän tuli ohimennen maininneeksi tutulle hevoskauppialle, että aasi olisi kiva. Kaisa ei arvannut, mitä puolihuolimattomasta lausahduksesta seuraisi.

– Parin viikon päästä hän soitti olevansa tulossa meille aasi mukanaan. Hän toi sen puoliväkisin koeajalle ja sanoi, ettei sitä ole pakko ottaa. Kaikki tietävät, miten siinä käy, kun kopista otetaan pihalle pieni aasi. Tännehän se jäi, mikä oli onnekas vahinko.

Ensimmäiseksi aasille piti keksiä nimi. Se syntyi luontevasti, kun pitkäkorva töräytti eräänä usvaisena aamuna tervehdyksensä (siirryt toiseen palveluun).

Aasin muutosta Toivosten tallille on nyt kulunut neljä vuotta. Aasin palvelusväki huomasi nopeasti, että tulokkaan tempaukset ovat hauskoja. He loivat Sumu Sireenille profiilin sosiaaliseen mediaan ja pakottivat kaverit sekä sukulaiset tykkäämään sivusta.

– Tarvittiin jotain positiivista. Hevoshomma on rankkaa, välillä ankeaakin, elämän ja kuoleman kanssa kamppailua. Aasi oli positiivinen juttu. Sittemmin suosio on kasvanut, Kaisa Toivonen kertoo.

Hevoshomma on rankkaa, välillä ankeaakin, elämän ja kuoleman kanssa kamppailua. Tarvittiin jotain positiivista.

Kaisa Toivonen

Kaverikuvia porkkanapalkalla

Sumu Sireenillä on kotitallillaan tärkeä rooli – hauskuuttajan lisäksi. Se toimii seuraneitinä. Haastattelun aikaan Sumu oli päätyössään pitämässä seuraa yhdelle tilan hevosista, kannustamassa sitä syömään ja liikkumaan laitumella.

– Sumu kyllä mieluusti vain söisi eikä juuri liikkuisi. Sumua otetaan myös mukaan raveihin ja klinikkareissuille, jos joku tarvitsee seuraa. Hevoset ovat laumaeläimiä ja matkustavat kaverin kanssa paremmin kuin yksin. Reissuilla Sumu tapaa myös fanejaan.

Enää Toivosten on turha kuvitella liikkuvansa hevostapahtumissa vapaasti. Ihmiset haluavat nähdä some-aasin livenä ja ottaa kaverikuvia sen kanssa.

– Se on hämmentävää, mutta onnistuu toki. Sumu on onnellinen saadessaan porkkanoita ja huomiota, mutta se myös itse päättää, milloin kuvaukset loppuvat. Vastikään raveissa ihmiset ihailivat Sumua, mutta ykskaks aasi päätti, että nyt tämä riittää ja marssi hevosautoon. Ehkä Sumu on ottanut mallia maailmantähdistä, Kaisa pohtii.

Aasin ja ponin karkureissu Långvikin kylpylään

Some-aasin päivityksiä seuraillessa vaikuttaa siltä, että aasin elämästä eivät käänteet lopu. Useimmat tapahtumasarjat saavat alkunsa, kun Sumu Sireeni päättää omatoimisesti vaihtaa maisemaa.

Vastikään raveissa ihmiset ihailivat Sumua, mutta ykskaks aasi päätti, että nyt tämä riittää ja marssi hevosautoon. Ehkä Sumu on ottanut mallia maailmantähdistä.

Kaisa Toivonen

Kaisa Toivosen mukaan aasi pysyy hyvin sähkölangassa, koska se pelkää pitkien korviensa osuvan aitaan eikä tule siksi minkään ali. Sumu asuu Veera-ponin kanssa pihatossa, mutta asumuksestaankin se pääsee kekseliäänä eläimenä toisinaan livahtamaan.

Välillä aasi aiheuttaa tuhoja muille ja itselleen. Se saattaa esimerkiksi repiä kaurasäkit auki ja syödä rehukärryt tyhjäksi.

– Naapurissa Långvikin kylpylässäkin Sumu ja Veera ovat käyneet karkumatkalla. Naapurin kasvimaalta aasi on löydetty. Lisäksi Sumu on käynytharventamassa upeita ruusujani (siirryt toiseen palveluun)tallin edestä. Nauratti itseänikin niin, että vaikka aasi olisi pitänyt häätää ruusupuskasta syömästä nautinnollisesti kukkiani, ensimmäinen reaktioni oli kaivaa puhelin esille ja videoida tapahtuma. Vasta sen jälkeen aasi sai kyytiä.

Sumu Sireeni laitumella.
"Ihan kiva, meinaavat viedä talviturkkini, nyt jo?!" Sumu Sireeni, 8.6.2014.Kaisa Toivonen

Väärinymmärretty eläin

Tyhmä kuin aasi.

Hokeman aikoinaan ensimmäistä kertaa sanonut ei selvästi tiennyt, mistä puhuu. Kaisa Toivonen vakuuttaa, että aasi on viisas otus.

– Jos hevoset olisivat yhtä viisaita kuin Sumu, varmaan raviurheilukin olisi loppunut, koska hevoset eivät suostuisi sellaiseen. Jos joku sanoo, että on tyhmä kuin aasi, hän ei tunne kyseisiä eläimiä yhtään.

Puheet aasien itsepäisyydestä Toivonen kuittaa väärinymmärryksellä. Aasit harkitsevat tekemisiään hevosia pitempään. Joskus tuumaustauko venähtää, ja aasi jämähtää niille sijoilleen.

– Yleensä se meinaa sitä, että aasi on epäluuloinen eikä uskalla tehdä nopeita liikkeitä. Aasi ei ole yhtä nopea kuin hevonen, joten aasilla pitää olla muita puolustuskonsteja. Aaseja käytetään maailmalla laumanvartijoinakin, koska ne ovat älynsä lisäksi vahvoja.

Julkkiskin kaipaa lomaa ja kesälaitumia

Kesällä Sumu Sireeni aikoo ottaa rennosti ja lomailla kuten tähden kuuluu. Kaisa Toivosen mukaan Sumun toiveissa on nauttia kesästä laitumella.

– Sitä pitää kuitenkin rajoittaa, koska ruoka maistuu. Aaseille on tosi vaarallista, jos ne lihovat liikaa.

Jos hevoset olisivat yhtä viisaita kuin Sumu, varmaan raviurheilukin olisi loppunut, koska hevoset eivät suostuisi sellaiseen.

Kaisa Toivonen

Sumun kaveri Veera-poni varsoi keväällä kirjavan varsan, jolle aasilla riittää luonnollisesti opetettavaa. Eiköhän kolmikko laidunlomalleen pääse, palvelusväki lupailee.

– Kai julkkiksilla pitää kesälomaa olla. Laitumellakin epäilemättä tapahtuu. Siellä Sumu pääsee tapaamaan naapurin nautoja. Ja voihan laitumelta karata. Kaikki on mahdollista.

Koko kesää some-aasi ei ehdi lomailla, sillä edustustehtävät kutsuvat. Kun Kaisa Toivonen suuntaa suven raveihin, hevosautossa matkaa ravikiitureiden lisäksi yksi pitkäkorvainen, aasimaisia tervehdyksiään töräyttelevä Sumu Sireeni – valmiina tapaamaan fanejaan, jos sille päälle sattuu.

Sumu Sireeni haistelee pensasta.
Sumu Sireeni sai nimensä, kun se ensimmäistä kertaa töräytti aasimaisen äänimerkkinsä uudessa kodissaan aamu-usvan aikaan. Ville Toivonen