Pekingissä kireä tunnelma Tiananmenin aukion verilöylyn 25-vuotispäivänä

Viranomaiset ovat miehittäneet aukion ja häätäneet toimittajat pois alueelta. Ohikulkijat joutuvat tiukkaan tarkastukseen. Useat maat vaativat Kiinan johtoa kertomaan totuuden 25 vuoden takaisista tapahtumista

Ulkomaat

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä on tänään keskiviikkona kireä tunnelma Tiananmenin aukion verilöylyn 25-vuotispäivän vuoksi. Viranomaiset pyrkivät estämään kaikin keinoin vuoden 1989 demokratialiikkeen murskaamisen muistelemisen. Satoja aktivisteja, joidenkin arvioiden mukaan jopa tuhansia, kuoli tasan 25 vuotta sitten Kiinan johdon lähetettyä sotilaat murskaamaan uudistuksia vaatineet mielenosoitukset.

Kiinan viranomaiset ovat ottaneet kiinni ihmisoikeusaktivisteja jo hyvissä ajoin ennen vuosipäivää ja asettaneet näitä kotiarestiin tai vieneet nämä pois Pekingistä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi, että kiinniotettuna on ainakin 66 ihmistä, muun muassa lakimiehiä, toimittajia ja aktivisteja. Pekingin keskustassa 25 vuotta sitten kuolleiden ihmisten omaiset pääsivät vierailemaan haudoilla vain tiukassa poliisivartiossa.

Viranomaiset ovat miehittäneet Tiananmenin aukion ja häätäneet ulkomaalaiset toimittajat pois alueelta. Alueen ohi kulkeville ihmisille tehdään tiukka tarkastus, jossa syynätään myös henkilöllisyyspaperit. Myös muualla kaupungissa on liikkeellä tavallista enemmän poliiseja ja muita turvallisuusviranomaisia.

Internetistä siivotaan nopeasti kiinalaisten silmiltä piiloon kaikki maininnat muistopäivästä.

Kiinassa Tiananmenin tapahtumista vaietaan, mutta Kiinaan kuuluvassa Hongkongissa verilöylyä on muisteltu marssilla. Muistotapahtuman järjestäjien mukaan paikalle tuli 180 000 ihmistä. Muistohetki on järjestetty Hongkongissa joka vuosi 25 vuoden ajan. Myös Taiwanissa ja Kiinaan kuuluvassa Macaossa on huomioitu verilöylyn vuosipäivä.

Useat maat, muun muassa Yhdysvallat ja Japani, ovat vaatineet Kiinan johtoa kertomaan totuuden 25 vuoden takaisista tapahtumista ja julkistamaan tiedot demokratialiikkeen murskaamisen vaatimista uhreista. Kiinassa monet nuoret eivät ole koskaan edes kuulleet Tiananmenin aukion tapahtumista.

Lähteet: Reuters, AP, AFP