1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsisurmia tutkinut psykiatri: Tekojen kanssa eläminen vaatii asian torjumista itseltään

Lastenpsykiatri Anne Kauppi tutki väitöskirjassaan suomalaisia lapsi- ja perhesurmia. Oulun tapaus on Kaupin mukaan erittäin poikkeuksellinen. Kauppi arvioi, että taustalla ovat todennäköisesti mielenterveysongelmat.

Kotimaan uutiset
Lastenpsykiatri Anne Kauppi.
Lastenpsykiatri Anne Kauppi.Yle

Taysin lastenpsykiatrisen traumayksikön apulaisylilääkärinä toimiva Anne Kauppi ei muista, että Suomessa olisi ollut Oulun kaltaista tapausta koskaan aikaisemmin.

– Tutkimuksissa on yleensä havaittu, että lapsisurmien tekijä on kypsymätön nuori nainen, joka kieltää asian itseltään ja salaa sen. Mutta tämä koskee vain sellaisia tapauksia, joissa on yksi lapsi surmattu. En muista tapauksia, joissa on surmattu useita lapsia.

Lapsisurmien tekijöiden taustalla on usein myös varhaisia, lapsuuden aikaisia kaltoinkohtelun tai väkivallan kokemuksia. Kaupin mukaan tekijällä on hyvin todennäköisesti myös mielenterveysongelmia.

– Siitä kertoo jo se, että hän ei itse edes muistanut kuinka monta ruumiita on. Vaatii aikamoisia psyykkisiä kieltämismekanismeja, että pystyy elämään tällaisen asian kanssa.

Tekijä voi elää arkea, koska tapahtumat eivät tietoisuudessa

Oulun tapauksessa tekijällä on perhe, joka ei ole tiennyt surmatuista lapsista.

– Tällaisella henkilöllä voi olla puoli, joka pystyy elämään arkea normaalisti. Menneet eivät ole tietoisessa tajussa, kertoo Kauppi.

Lapsisurmat olivat melko yleisiä Suomessa 1970-luvun puoliväliin saakka. Anne Kaupin väitöskirjan mukaan surmia tehtiin 1970-luvun alussa vielä noin 20 vuosittain, yleensä maaseudulla. Määrät romahtivat vuosikymmenen puolivälissä uuden aborttilain ja naisten aseman parantumisen myötä. Nykyään lapsisurmia on noin yksi vuosittain.

Lue seuraavaksi