Vaasassa maisemointia uusilla voimajohtopylväillä

Vaasan Vaskiluodon ja Palosaaren välisen vesialueen uudet voimajohtopylväät on saatu vaihdettua. Työ on kestänyt kolme viikkoa, ja ensi viikolla alkanee johtimien asentaminen, mikä saattaa aiheuttaa alueen vesiliikenteeseen rajoituksia.

Kotimaa
Vaasassa asennetaan uusia sähköpylväitä Vaskiluodon ja Palosaaren välille
Anna Wikman / Yle

Vaasan Vaskiluodon ja Palosaaren välisen vesialueen uudet voimajohtopylväät on saatu vaihdettua. 72 metrin korkeuteen kohoavista kolmesta pylväästä viimeinen saatiin pystytettyä veteen myöhään eilen illalla.

– Eilen päivällä tuuli sen verran paljon, ettei voitu nostaa, mutta sitten illalla saatiin viimeinenkin sinne ylös, kertoo työmaapäällikkö Heikki Kujala.

Vaikka pylväät ovat pystyssä, työt vielä jatkuvat. Työmaapäällikkö Heikki Kujala kertoo, että vesiliikenteessä saattaa esiintyä rajoituksia tulevan parin viikon aikana.

– En usko, että kulkua täytyy täysin kieltää, mutta voi tulla pieniä rajoituksia, kuten aina tieliikenteessäkin. Varsinkin, sitten kun on kriittiset paikat menossa, kertoo Kujala.

Ei heikkohermoisten hommaa

Korkeiden voimajohtopylväiden rakentaminen ei käy aivan kädenkäänteessä. Kokonaisuudessaan noin 72 metriset voimajohtopylväät kootaan pala kerrallaan.

– Yksi pala on aina 11 metriä. Alaorret ovat noin 55 metriä korkealla, ja siitä huippuun tulee noin 72 metriä. Siellä ei saa poikien päätä huimata, naurahtaa Heikki Kujala.

– Kolmatta viikkoa nyt tehdään näitä pylväshommia. Tässä on tuulesta ja kaikesta muustakin kysymys, että joutuu pitämään taukoja, selventää työmaapäällikkö Heikki Kujala.

Töillä vaikutuksia veneilyyn

Ensi viikolla alkanee johtimien asennus, minkä vuoksi veneilijöiden tulee yhä olla erittäin tarkkaavaisia kulkiessaan uusien voimajohtopylväiden ohi. Kujala pyytääkin veneilijöiltä malttia vesiliikenteessä etenkin johtimien asentamisen aikana.

– Kun pilottiliinat joudutaan vetämään köysillä, menevät köydet aivan varmasti vettä pitkin. Pilottiliinat puolestaan menevät puolessa kireydessä, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat ehkä siinä puolessa välissä, selventää Heikki Kujala ja jatkaa. – Jos on isoja purjeveneitä, niitä pitää varoa tietysti.

– Tarkoitus on, että saataisiin tämä lopullisesti valmiiksi kuun loppuun mennessä, mutta johtimien olisi tarkoitus olla ylhäällä jo juhannuksena, kertoo Heikki Kujala.

Palautetta pylväiden väristä

Uudenlaiset maisemapylväät eivät ole aiheuttaneet ulkonäöllään suurta palauteryöppyä työntekijöiden suuntaan.

– Ei oikeastaan ole tullut palautetta. Joku on väristä vähän sanonut, mutta uskon, että siihenkin tottuu, ja kun aika kuluu, ne haalenevat siitä vähän, kertoo Heikki Kujala ja jatkaa. – Ja mielestäni on kivempi, kun ei ole aina noita ristikkorakenteita.