1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaksoiskansalaisuuden salaaminen nyt kiellettyä Venäjällä

Seuraamuksia on odotettavissa myös niille Venäjän kansalaisille, jotka jättävät ilmoittamatta pysyvän oleskeluoikeuden toisessa maassa.

Ulkomaat

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka mukaan kaksoiskansalaisuuden salaamisesta voidaan rangaista. Jättämättä tehdystä ilmoituksesta voi seurata 200 000 ruplan eli noin 4 100 euron sakot tai 400 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Seuraamuksia on odotettavissa myös niille Venäjän kansalaisille, jotka jättävät ilmoittamatta pysyvän oleskeluoikeuden toisessa maassa. Ilmoitusaika on kaksi kuukautta oikeuden tai kansalaisuuden saamisesta.

Duuma hyväksyi lain 23. toukuuta, parlamentin ylähuone viisi päivää myöhemmin.

Venäjän viranomaiset tunnustavat tällä hetkellä kaksoiskansalaisuuden vain kahden maan – Tadzhikistanin ja Turkmenistanin – kesken. Muiden maiden kaksoiskansalaisuus ei ole lainvoimainen Venäjällä.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 Suomen kansalaisuuksia myönnettiin 2480 Venäjän kansalaisille. Valtaosa Suomen kansalaisuuden saaneista säilyttää entisen kansalaisuutensa. Suomessa asuu tällä hetkellä noin 30 000 Venäjän kansalaista.

Lue seuraavaksi