Irlannin kirkko uusissa syytteissä: Viemäristä löytyneiden satojen lapsivainajien kohtalo järkyttää

Luut löytyivät jo 1970-luvulla, mutta niiden luultiin olleen peräisin 1800-luvun nälkävuosilta. Tuore tutkimus kuitenkin viittaa, että ne ovat nunnien orpokodissa kuolleiden lasten jäänteitä.

Ulkomaat
Galwayn roomalaiskatolinen katedraali.
Galwayn roomalaiskatolinen katedraali.Eila Haikarainen / Yle

Irlannissa katolinen kirkko on joutunut vastaamaan uusiin syytteisiin lasten hyvinvoinnin laiminlyönnistä. Tuoreen tutkimuksen mukaan viemäritankista läytyneet lähes 800 lapsen luurankoa ovat peräisin lähellä sijainneesta orpokodista, jonne naimattomat naiset tulivat synnyttämään.

Tutkija Catherine Corlessin tutkimuksen mukaan Tuamissa Galwayn piirikunnassa sijainneen katolisten nunnien ylläpitämän orpokodin rekisterit osoittavat, että viemäritankin 796 ruumista ovat orpokodissa kuolleiden lasten jäänteitä.

Lapset olivat iältään vastasyntyneistä kahdeksanvuotiaisiin. He olivat kuolleet aliravitsemukseen tai tauteihin, kuten tuhkarokkoon tai tuberkuloosiin, vuosina 1926–1961, jolloin orpokoti oli toiminnassa. St. Maryn orpokotia ylläpitivät Bon Secours -sääntökunnan nunnat. Rakennus on revitty maan tasalle uusien asuintalojen alta jo vuosikymmeniä sitten.

Hallitus harkitsee tutkintaa

Irlannin hallitus pohtii nyt, pitäisikö tapauksen johdosta aloittaa tutkinta. Lastenasioiden ministeri Charlie Flanagan sanoi keskiviikkona, että lasten hautaamisesta paljastuneet "riipaisevat yksityiskohdat" ovat aiheuttaneet halun tutkia asia.

– Monet paljastukset ovat erittäin häiritseviä ja shokeerava muistutus Irlannin synkemmistä ajoista, jolloin lapset eivät olleet niin arvostettuja kuin niiden olisi pitänyt olla, Flanagan sanoi lausunnossaan.

Tutkintaa ovat vaatineet sekä opposition että hallituspuolueiden parlamenttiedustajat.

Katolinen kirkko katsoi aiemmin, että avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia ei voi kastaa, ja jos he kuolivat, he eivät siten saaneet kristillisiä hautajaisia tai tulleet haudatuksi siunattuun maahan.

Löytyi jo 1970-luvulla

Paikallisille ihmisille joukkohauta on ollut tiedossa jo vuodesta 1975 saakka. Jäänteet löytyivät vanhasta viemäristä, kun sitä peittänyt betonilaatta rikkoutui. Lapsivainajien arveltiin kuitenkin olleen peräisin 1840-luvun nälkävuosilta, jolloin nälänhätä tappoi suuria kansanjoukkoja Irlannissa.

Vuonna 1944 hallituksen suorittama tutkinta raportoi, että tuolloin orpokodissa olleista 271 lapsesta on havaittu aliravitsemuksen merkkejä. Laitoksessa asui tuolloin myös 61 naimatonta äitiä.

Alueen vanhukset muistavat orpokodin lasten käyneen koulua, mutta orpolapset erotettiin muista koululaisista. He lopettivat paikallisessa koulussa joko tultuaan adoptoiduiksi tai sen jälkeen kun heidät siirrettiin kirkon ylläpitämiin työlaitoksiin noin 7–8-vuotiaina. Laitoksissa lapset työskentelivät palkatta ja heitä usein myös pahoinpideltiin.

Tuhannet naimattomat naiset, "langenneet naiset" synnyttivät lapsensa St. Maryn kaltaisissa laitoksissa Irlannissa.

Irlannin kirkko ylläpiti myös ns. Magdalena-pesuloita, joissa "langenneet naiset" tekivät pitkiä päiviä täysin tai lähes ilman palkkaa. Monet orpokodeissa synnyttäneistä naisista päätyivät pesuloiden pakkotyöhön – samoin monet heidän tyttärensä.

Bon Secours -nunnat eivät ole kommentoineet joukkohautaa. Sen sijaan Tuamin arkkipiispa Michael Neary sanoo, että kirkko ja nunnat ovat halukkaita järjestämään rahankeräyksen muistolaatan saamiseksi joukkohaudan kohdalle.

Lukuisat lasten oikeuksien laiminlyöntiin tai seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvät skandaalit ovat ryvettäneet Irlannin katolista kirkkoa viime vuosikymmeninä.