1. yle.fi
  2. Uutiset

Moni asia meni pieleen Omaha Beachilla

Kova merenkäynti upotti uivat panssarivaunut mereen. Pommikoneet pudottivat pomminsa liian kauas sisämaahan. Silti amerikkalaiset saivat Omaha-kaistaleen haltuunsa 6. kesäkuuta 1944.

Ulkomaat
Liittoutuneiden pommikoneita pommituslennolla.
Taivas täyttyi liittoutuneiden joukkojen lentokoneista Normandiassa 6.6.1944.

Varhain aamulla 6. kesäkuuta Normandian rannikon edustalle oli kokoontunut Yhdysvaltain viides armeijakunta kenraali Leonard Gerowin johdolla. Gerowin tehtäväksi oli annettu vallata sillanpääasema Omaha Beachiksi nimetyltä rantakaistaleelta.

Gerow olisi halunnut käynnistää operaation laskuveden aikana pimeän turvin, mutta liittoutuneiden johto epäsi pyynnön, jotta maihinnousu saatiin aloitettua samaan aikaan koko Normandian rannikolla. Omahan rantaan oli rakennettu raskaat vedenalaiset esteet, joita Gerow olisi halunnut päästä raivaamaan ennen maihinnousualusten saapumista.

Valtaus käynnistyi puoli seitsemältä aamulla. Ensimmäisistä maihinnousuveneistä kymmenkunta upposi kovassa merenkäynnissä matkalla rannalle. Laivasto oli odottanut 15 kilometrin päässä rannikosta tykistön ulottumattomissa.

Panssarit upposivat

Kun alukset pääsivät 4 500 metrin päähän rannasta, ne laskivat veteen uivat DD Sherman -panssarivaunut. Panssareita ei ollut kuitenkaan suunniteltu pysymään pinnalla merenkäynnissä, ja vain kaksi vaunua 32 panssarista pääsi omin voimin rannalle saakka. Vaunuista 27 upposi ja 33 vaunumiestä hukkui.

Kuuden aikoihin aamulla 329 raskasta amerikkalaista pommikonetta jyrisi Omaha Beachin taivaalle. Tarkoitus oli tuhota saksalaisten rakentamia puolustusasemia rannassa, mutta yksikään pudotetuista 13 000 pommista ei pudonnut rannalle vaan kauas saksalaisten asemien taakse.

Maihinnousun ensimmäistä aaltoa oli rannalla vastassa saksalaisten kova vastarinta. Monet maihinnousuveneet eivät löytäneet suunniteltuihin kohteisiinsa. Joukot jakautuivat epätasaisesti rannalle: paikoin sotilaita oli liikaa, monin paikoin liittoutuneita ei ollut lainkaan.

Taistelu kääntyy voitoksi

Sekaannuksista ja vastoinkäymisistä huolimatta viides armeijakunta onnistui aamupäivän mittaan saamaan jalansijaa Omahalle. Laivasto antoi mereltä kiivasta tulitukea, joka auttoi yhdysvaltalaissotilaita etenemään.

Tärkeä voitto saatiin Omahan länsipäässä, kun 2. kommandopataljoona valtasi pystysuoran kallion päällä sijainneet Saksan armeijan tykistöpatterit. Kommandot kiipesivät kalliolle raketilla laukaistavilla kiipeilyraudoilla.

Kiivaiden taisteluiden päivän jälkeen kenraali Gerow sai kello 17.21 viestin, että ranta on valmis ottamaan vastaan pääjoukon raskaat ajoneuvot. Hän ylitti hiekkarannan panssaroidussa puskutraktorissa ja saapui komentopaikalle puoli yhdeksältä. Etulinja oli puolen kilometrin päässä.

Viides armeijakunta oli menettänyt päivän aikana yli 2 000 miestä, mutta ranta oli saatu haltuun.

Lähteet: Antony Beevor: Normandia 1944 (WSOY 2009)

Lue seuraavaksi