1. yle.fi
  2. Uutiset

Taistelutoverit-esikuva, 93, hyppää uudelleen Normandiaan

– Jos loukkaannun tai kuolen, mitä sitten? Olen elänyt 93 vuotta. Minulla on ollut hyvä elämä, sanoi ensimmäisten amerikkalaisten joukoissa Ranskaan hypännyt Jim "PeeWee" Martin.

Ulkomaat

Ohiolainen 93-vuotias veteraani aikoo hypätä laskuvarjolla uudelleen Normandiaan maihinnousun vuosipäivänä. Jim "PeeWee" Martin hyppäsi 70 vuotta sitten Ranskaan vihollislinjojen taakse ennen Normandian maihinnousun alkua.

Martin kuului maineikkaan maahanlaskudivisioona 101:n joukkoihin. Toisella kertaa Martin ei kuitenkaan hyppää Ranskan maaperälle yksin.

– He pakottavat minut hyppäämään tandem-hypyn, Martin sanoo Reutersin puhelinhaastattelussa.

– He ovat huolissaan siitä, että loukkaan itseni. Minä sanoin: Älkää siitä huolehtiko. Jos loukkaannun tai kuolen, mitä sitten? Olen elänyt 93 vuotta. Minulla on ollut hyvä elämä, hän jatkoi.

Martin sanoi hyppäävänsä nyt, koska hän saattaa olla viimeinen enää koskaan hyppäävistä 101:n miehistä. Hän aikoo hypätä hyppynsä varjolla, jota käytettiin toisen maailmansodan aikana, eikä moderneilla laskuvarjoilla, jotka laskeutuvat hitaammin. Martin ottaa mukaansa myös alkuperäisen hyppypukunsa, jotka asetetaan näytteille Ranskaan.

Lääkäri on todennut Martinin hyppykykyiseksi sekä fyysisesti että henkisesti.

– Kysykää kavereiltani, uskovatko he sitä. Osa heistä pitää minua hulluna.

Sotamies Martin oli aivan ensimmäisiä Euroopassa taistelleita amerikkalaissotilaita. Normandiassa hänen rykmenttinsä, 506. laskuvarjojalkaväkirykmentti, otti haltuunsa tärkeitä siltoja. Normandian jälkeen hän hyppäsi Hollantiin "operaatio Market Gardenin" yhteydessä sekä taisteli Bastognessa ns. pullistuman taistelussa (siirryt toiseen palveluun) Belgian Ardenneilla.

Ennen sotaan lähtemistään Martin työskenteli puolustusteollisuuden parissa, joten hänen ei olisi ollut pakko lähteä rintamalle. Hän kuitenkin halusi mukaan nähdessään, että Ranska ja Britannia eivät voittaisi sotaa yksin. Armeijaan liittyessään hän oli 21-vuotias.

– Kun on vapaaehtoinen, saa koulutuksen ja palkan siitä. Sitä voi olla urhea kuin piru, mutta sankari sitä ei ole, Martin sanoo.

Martin on palkittu muun muassa purppurasydämellä ja pronssitähdellä.

PeeWee Martinin hahmoa Taistelutoverit -sarjassa esitti Dexter Fletcher. Oikeassa elämässä Martin oli kuitenkin G-komppaniassa, ei sarjan kuvaamassa E-komppaniassa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi