1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Esikoisilla ehkä pienin riski tehdä itsemurha

Itsemurhariskin ja syntymäjärjestyksen välistä yhteyttä eivät selittäneet sisarusten ikä tai ikäerot, perheen koko, sisarusten väliset sosiaaliset ja taloudelliset erot tai siviilisääty

tiede

Perheen esikoiset saattavat olla sisaruksiaan pienemmässä vaarassa tehdä itsemurhan, tuoreet tutkimustulokset vihjaavat. Riski näkyy tilastoissa etenkin monilapsisten perheiden nuorimmilla.

Tulokset perustuvat ruotsalaiseen väestörekisteriin. Rekisteristä poimittiin vuosina 1932–1980 syntyneitä sisaruksia, joista oli saatavilla seurantatiedot vuosilta 1981–2002.

Tutkimuksessa havaittiin, että toisena syntyneen sisaruksen riski tehdä itsemurha oli noin viidenneksen suurempi kuin esikoisen. Riski kasvoi entisestään kolmannen, neljännen ja sitä nuorempien sisarusten kohdalla.

Itsemurhariskin ja syntymäjärjestyksen välistä yhteyttä eivät selittäneet sisarusten ikä tai ikäerot, perheen koko, sisarusten väliset sosiaaliset ja taloudelliset erot tai siviilisääty. Syntymäjärjestys ei vaikuttanut muihin kuolinsyihin.

Syntymäjärjestyksen ja itsemurhariskin välinen yhteys oli hieman heikompi vuosina 1932–1955 syntyneillä ja voimakkaampi 1960-luvun lopun jälkeen syntyneillä. Vuosina 1967–1980 syntyneiden kohdalla yhteys saattoi selittyä osin myös muilla tekijöillä.

Aiemmissa syntymäjärjestystutkimuksissa on havaittu samanlaisia ajallisia vaihteluita. Ne liittyvät todennäköisesti perhekoon pienentymiseen.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi