1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kriisin käsittely vaatii työtä

Uutinen Oulussa keskiviikkona paljastuneesta viiden kuolleen vauvan löytämisestä kerrotalon kellarista aiheuttaa ahdistusta myös ulkopuolisille. Kriisipsykologin mukaan aikuiset voivat käsitellä tapahtumaa puhumalla, mutta lasten kanssa järkyttävästä tapahtumasta ei pidä puhua liikaa.

Kotimaan uutiset
Oululainen kriisipsykologi Soili Poijula.

Oululaisen kriisipsykologi Soili Poijulan mukaan ruumislöytö järkyttää paitsi teosta epäillyn lähipiiriä myös ulkopuolisia. Silloin kun tapahtumat eivät liity omaan perheeseen tai lähipiiriin, suurin osa ihmisistä pystyy käsittelemään myös vaikeita aiheita puhumalla asiasta omaisten ja läheisten kanssa.

– Aikuiset voivat tietysti puhua tapahtumista, mutta täytyy huolehtia siitä, ettei lapsille synny asiasta vääriä käsityksiä eikä lasten kanssa aiheesta pidä muutenkaan puhua liikaa, muistuttaa Poijula.

Poijula arvioi, että monen on vaikea uskoa Oulun tapahtumia todeksi. Poikkeukselliset tapahtumat järkyttävätkin monen perusturvallisuutta ja luottamusta ihmisiin.

Tekijä tarvitsee apua

– Toivottavasti myös epäilty saa apua. Vaikkei tällaisia tekoja voikaan hyväksyä, yleensä niillekin löytyy aina selitys, Poijula sanoo.

– Terve ihminenhän ei tee tällaista. Tälle ihmiselle on pitänyt tapahtua jotakin niin, että hän on ajautunut toimimaan sitten näin poikkeuksellisesti.

Tekeminen voi helpottaa ahdistusta

Kriisiuutiset voivat aiheuttaa ahdistusta myös niille ihmisille, joita itse uutinen ei suoraan kosketa. Silloin pelkkä yritys olla ajattelematta asiaa ei kuitenkaan auta.

– Kun yrittää olla ajattelematta asiaa, se usein vain entistä varmemmin nousee mieleen, muistuttaa Poijula.

Hänen mukaansa parasta olisikin yrittää keksiä itselleen jotakin tekemistä, joka vaatii keskittymistä ja vie ajatukset pois traumaattisesta kokemuksesta.

– Yleensä huomio kiinnittyy silloin muihin asioihin ja se helpottaa samalla ajan mittaan niin, että vaikeat asiat ovat vähemmän mielessä.

Lue seuraavaksi