1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Lapsesta veneilijäperheen toimelias apukippari

Veneilykurssin vetäjä jakoi tärppejä lasten kanssa vesille aikoville.

Arto Holappa.
Ovatko lapset veneessä mukana risteilymatkustajina vai pikkukippareina? Suomen moottoriveneklubin nuorisotoiminnan vetäjä Arto Holappa tarjoili Aamu-tv:ssä vinkkejä kaikille vesillä kulkijoille, joilla on veneessä mukana lapsia tai suunnitteilla aloittaa veneily lasten kanssa. Mitä lapsen pitää tietää ja osata veneessä ollessaan?

Varakommodori Arto Holapan mukaan jo koulutaipaleensa alussa oleva lapsi pystyy auttamaan veneillessä paljon: lepuuttajien laitto, muiden veneiden tähystäminen kiikarilla, köyden heitto rantautuessa, veneen lastaus... Eikä nuoren ketteryys ole haitaksi.

Veneilytaitoja voi hankkia jo varhain - alle 20 hevosvoiman moottorilla kulkevan kumiveneen kuljettamiseen ei Holapan mukaan ole ikärajoitteita.

- Se ei helposti kaadu tai uppoa, eikä kumivene aiheuta vaurioita muille veneille.

Kädentaidot

Paalusolmusta (siirryt toiseen palveluun)lähtee solmujen opettelu. Sitä käytetään esimerkiksi kiinnitettäessä venettä laiturin paaluun. Paalusolmu on samalla turvallisuusoppi: solmuun kiinnitettyä tyhjää kanisteria voi käyttää pelastusrenkaan korvikkeena.

Navigointi

Lapset alkavat hahmottaa karttaa varsin hyvin jo 7-, 8-vuotiaina. Mikäli veneily on koko perheen harrastus, navigoinnin perusteet kannattaa lapselle opettaa. Jos aikuiset ovat tarpeeksi vastuullisia jälkikasvunsa opettamisessa, pakolliseksi kaavailtua veneilyajokorttia ei ehkä tarvita, Arto Holappa pohtii.

Radiot ja puhelimet

Pienet radiopuhelimet ovat oivaa viihdettä venematkalle, mutta kun nuori veneilijä on oppimistuulella, radiopuhelimilla voi myös harjoitella meriradiopuhelimilla (vhf) (siirryt toiseen palveluun) tehtäviä hätäkutsuja.

Lapsen omaan kännykkään kannattaa tallentaa sekä meripelastuksen hätänumero (siirryt toiseen palveluun) 02941000 että sisävesiä koskeva yleinen hätänumero 112.

Turvallisuus

Kaasutäytteiset pelastusliivit eli ns. paukkuliivit ovat oiva valinta varsinkin silloin, jos veneessä on mukana vain yksi lapsi. Yhtä lailla Holappa kannattaa perinteisiä pelastusliivejä.

Viihdykkeet

Veneily ei ole pelkkää matkantekoa. Vesillä pysähtyessä on syytä olla varautunut lapsen kalastusinnon heräämiseen.

- Kunnon kalastustarvikkeet mukaan, ei mitään markettihalpaa. Ja kalojen narraamiseksi on tärkeää kantaa mukana muhevaa matopurkkia, Suomen moottoriveneklubin nuorisotoiminnan vetäjä Arto Holappa sanoo.