Syyttäjänvaihdokset piinaavat suurta talousrikosjuttua – osa teoista ehtinyt vanhentua esitutkinnan aikana

Konttorikoneyritys Fici-Copyn rikosepäilyistä lievimmät ehtivät vanhentua 3,5 vuotta kestäneen esitutkinnan aikana. Jutun syyttäjäkin on vaihtunut jo kahteen kertaan. Johtava kihlakunnansyyttäjä Jarmo Toivola Salpausselän kihlakunnansyyttäjänvirastosta lupaa kuitenkin, etteivät raskaimmat rikosepäilyt pääse vanhentumaan. Aineistoa on kymmeniä tuhansia sivuja.

Kotimaa
Suomen lain ensimmäinen osa ja puheenjohtajan nuija.
Arja Lento / Yle

Fici-Copyn rikosjutussa on kymmeniä uhreja Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Rikoshyödyksi poliisi on arvioinut 6-12 miljoonaa euroa. Yritykset ja yhteisöt ovat hankkineet Fici-Copyltä toimistokoneita, joista epäillään maksetun ylihintaa. Tutkinnassa on myös epäilyjä lahjuksista, joiden avulla ylihinta on saatu hyväksytyksi.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Uotila toteaa, että joitakin lievempiä rikosepäilyjä on vanhentunut jo ennen kuin juttu on saatu syyteharkintaan. Rikosepäilyjen vanhentumisesta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Luvassa "joutuisa" syyteharkinta

Rikoskomisario Uotila ja johtava kihlakunnansyyttäjä Toivola ovat molemmat kuitenkin varmoja, etteivät raskaammat rikosepäilyt ole vaarassa vanheta, vaikka jutulle jouduttiin toukokuussa jälleen nimeämään uusi syyttäjä, jo kolmas. Aiemmat kaksi ovat siirtyneet muihin tehtäviin.

Uusi syyttäjä palaa virkavapaalta heinäkuun alussa, jolloin häntä odottaa kymmenien tuhansien sivujen esitutkinta-aineisto. Toivola uskoo syyteharkinnan valmistuvan hyvissä ajoin, jotta epäillyt voidaan haastaa ajoissa ennen vanhentumisajan umpeutumista, jos syyttäjä päättää nostaa syytteet.

– Uusi syyttäjä saa keskittyä vain tähän juttuun, hänellä ei ole muita tehtäviä, Toivola kertoo.

– Hän pystyy tekemään syyteharkinnan joutuisasti.

Mitä "joutuisasti" käytännössä tarkoittaa, sitä Toivola ei osaa sanoa.