Vintage on "valikoitua vanhaa" trendikkäille kierrättäjille

Vintage-liikkeeseen ei tarvitse pujahtaa – sinne astellaan viivytellen. Käytetty on nyt in ja niinpä myös second hand -liikkeet hivuttautuvat vähitellen pienempiin kaupunkeihin. Ilmiönä "valikoitu vanha" on mitä trendikkäin tapa osallistua kierrätykseen.

Kukkakuosi ja kevyet materiaalit kuuluvat kesään. Kuva: Anne Rahjola / Yle

Englanninkielinen vintage on tuttu sana useimmille vanhojen tavaroiden ja vaatteiden ystäville. Mutta mitä eroa on kirpputoreilla ja käytettyihin vaatteisiin erikoistuneilla second hand -myymälöillä, joiden yhteydessä puhutaan myös vintagesta?

– Perusperiaate on, että 20 vuotta vanhaa tavaraa voi ruveta kutsumaan vintageksi. Mutta sekin on tarkkojen tyyppien mukaan liian uutta, selvittää Holmström second handin yrittäjä Anne-Maria Hirvonen.

Hirvonen avasi vastikään käytettyjen vaatteiden putiikin Seinäjoelle.

Tiukassa mielessä vintagesta puhutaan vain 1920–1960-luvun vaatteista, mutta nykyisin käsite on laajentunut tarkoittamaan lähes mitä tahansa vanhaa, käytettynä ostettua.

– Itsekin yritän pyrkiä siihen, että se on se kakskyt vuotta vanha. Ysäri on uusinta on, mitä mulla on myynnissä. Tietenkin voin ottaa uudempaakin, jos se on jotain erikoista tai merkkivaatetta, Hirvonen pyörittelee.

Raikkaasti ja nopeasti

Kirpputorista vanhojen vaatteiden liike eroaa ainakin raikkaan hajunsa verran. Hirvonen myöntääkin siivoavansa ahkerasti, sillä tekstiileistä lähtee "järkyttävä määrä pölyä".

– Yleisesti second hand shopit ovat putiikkimaisia ja tuotteet ovat valikoituja. Siinä on ajateltu ihmistä, joka haluaa ostaa käytettynä, mutta jolla ei ole aikaa koluta kirpputoreja, Anne-Maria Hirvonen linjaa.

– Tämä on paikka, jossa valikoitu kama on rekeillä, puhtaana ja korjattuna.

Sehän on kaikkien etu, että saan pelastetuksi niitä helmiyksiköitä sieltä jostain vinttikomeroista

Anne-Maria Hirvonen

Löytönsä Hirvonen tekee edelleen pääosin kirpputoreilta tai ystävien ja tuttavien vinteiltä. Toistaiseksi vanhan Vaasan lääni on riittänyt bongaukselle, mutta aikomus on lähteä ostosmatkoille myös ympäri Suomea.

– Sehän on kaikkien etu, että saan pelastetuksi helmiyksilöitä sieltä jostain vinttikomeroista, ja saan myytävää. Ja toiset saavat tilaa vaatekaappiinsa.

– Harmillista on, miten paljon edelleen heitetään roskiin tavaraa.

Vanhasta tavarasta etenkin nahkalaukut ja kengät kestävät Hirvosen mukaan hyvin aikaa. Ja jos neule ei ole nyppyyntynyt vuosikymmenten käytössä, ei se sitä enää teekään.

 – On upeeta, kuinka paljon on vielä hienoja vaatteita liikenteessä. Mutta lisää niin laadukasta tavaraa ei tule, kuin mitä on aiemmin tehty, Hirvonen surkuttelee.