Aivomyrsky myllertää Kannonkoskella

Kannonkoskella pääsee lauantaista alkaen virkistämään muistiaan uudenlaisella tavalla. Järjestöjen yhteistyönä syntynyt Aivomyrsky houkuttelee kaikenikäisiä etsimään elämyksiä taide- ja muistitehtävärasteilta.

Suurin osa rasteista sijaitsee Kannonkosken kirkonkylällä. Kuva: YLE Keski-Suomi

Aivomyrskyä edelsi Kannonkoskella osin sattuman sanelema aivoriihi. Samaan aikaan kun Keski-Suomen Muistiyhdistyksen muistiluotsi Enni Leppänen suunnitteli omalla tahollaan muistitehtävärataa, Kannonkosken-Kivijärven 4H-yhdistyksessä tehtiin suunnitelmia ympäristötaideradasta.

Suunnittelijat kohtasivat kokouspöydässä muissa merkeissä ja päättivät yhdistää ideansa yhteiseksi radaksi. tuloksena on Aivomyrsky, joka esitellään yleisölle ensimmäisen kerran tämän viikon lauantaina, kun Kannonkosken leikkikentällä vietetään koko perheen Piknik-tapahtumaa.

Oikeastaan on väärin puhua radasta, sillä toimintapisteitä on eri puolilla Kannonkoskea ja vähän Kivijärvenkin puolella. Rasteja on esimerkiksi Vuorilahdella, Kannonjärvellä ja Lokakylällä. Rasteilta löytyy esimerkiksi neulegraffiteja, pajutöitä, sanasokkelotehtäviä, tunnustelupusseja ja tietokilpailukysymyksiä.

Suurin osa 16 radasta sijaitsee Kannonkosken taajama-alueella, ja nämä rastit voi käydä katsomassa kävely- tai pyöräilylenkillään.

- Meidän toiveena onkin saada perheet  liikkumaan ja käymään yhdessä näillä rasteilla, toiminnanjohtaja Tarja Alainen Kannonkosken-Kivijärven 4H-yhdistyksestä kertoo.

Kannonkosken kirkonkylällä halutaan aktivoida myös vanhuksia ja laitosten asukkaita Aivomyrskyn pyörteisiin. Mäntykodille on työllistetty nuori, jonka tehtäviin kuuluu asukkaiden kuljettaminen toimintapisteisiin.

Aivomyrskyyn liittyy myös passi, jonka saa joko kirjastosta (maanantaista lähtien), lauantain Piknik-tapahtumasta tai tulosteena 4H-yhdistyksen nettisivuilta. Passista löytyvät kaikki rastikohteet, ja siihen kerätään merkintöjä rasteilta.

Aivomyrsky-rata on auki kesäkuun loppuun. Rasteihin voi tutustua omatoimisesti, sillä ohjattuja kierroksia ei ole tiedossa.

Yleisön kiinnostus ratkaisee sen, tuleeko Aivomyrskystä toistuva tapahtuma. Tämän kesän rata rahoitetaan päättymässä olevien hankkeiden varoilla,  mutta jos suosiota riittää, yhdistykset olisivat valmiita jatkamaan työtä tulevaisuudessakin.

- Mutta yhteistyötä me joka tapauksessa tehdään, jos ei tämän radan merkeissä, niin muuten, Tarja Alainen vakuuttaa.

Aivomyrskyn rakentamisessa ovat muisti- ja 4H-väen lisäksi mukana MLL Kannonkoski, kunnan nuorisotoimi ja Piispala. Rahoitusta on tullut Piispalan kautta THL:n HyPe- eli Hyvinvoiva perhe -hankkeesta sekä 4H:n Landen kulta- ja Uusix-hankkeista.