Kierrätystekstiileistä tuunataan lastenvaatteita maailman kriisialueille

Forssalainen kierrätyspaja TexVex on mukana SPR:n ompelukampanjassa, jossa tehdään käytöstä poistetuista tekstiileistä lastenvaatteita kriisialueille. Lämmintä ja käytännöllistä päälle pantavaa ommellaan alle 6-vuotiaille lapsille.

ilmiöt
TexVexin tiloissa vaatesäkki ja kyltti, jossa teksti Suomen Punainen Risti
Ville Välimäki / Yle

Forssassa toimiva kierrätyspaja TexVex aloitti kesäkuun alussa yhteistyön SPR:n kanssa. Ompele onnea maailman lapsille –kampanjassa tehdään kierrätystekstiileistä vaatteita alle kuusivuotiaille lapsille, jotka elävät maailman kriisialueilla.

Talkoisiin voi osallistua kuka tahansa ompelutaitoinen, jolla on halu auttaa. Vaatteiden tekemiseen tulee SPR:ltä hyvin tarkat ohjeet. Kaavat ovat yksinkertaisia ja helppoja, samoin kuin valmiit vaatteetkin, kuvailee TexVexin vastaava pajaohjaaja Helena Käppi.

– Kriisialueilla tarvitaan perusvaatteita, kuten paitoja ja housuja. Vaatteet on määrä tehdä lämpimistä materiaaleista, jotka ovat väritykseltään neutraaleja. Nyt ei ole röyhelöiden paikka!

Nuhjaantuneestakin paidasta syntyy uutta

Myös osa kankaista tulee SPR:ltä, mutta tarkoitus on käyttää myös TexVexiin tulleita poistotekstiilejä, joita saadaan lähinnä yksityishenkilöiltä. Omista kaapeista löytyvien vanhojen vaatteiden kanssa ei kannata turhaan kainostella, muistuttaa Käppi.

– Vaikka ruudullisessa kauluspaidassa olisi tahra tai nappi puuttuu, selkäkappale voi olla hyvässä kunnossa. Ja siitä kangasmäärästähän saa tehtyä yhtä ja toista.

Ompele onnea maailman lapsille -kampanja päätyy marraskuun 20. päivänä eli YK:n Kansainvälisenä lasten päivänä.