Myös mökkiläinen tarkastaa paloturvallisuutensa itse

Palotarkastukset korvannut omavalvonta lisäsi kiinteistöjen omistajien vastuuta huolehtia omasta turvallisuudestaan ja kodin ympäristöstä. Palotarkastuksia tehdään edelleen kohdennetusti.

Kotimaa
Osa omavalvontaomaketta.
Antti Eintola / Yle

Pientalojen ja kesämökkien palotarkastukset puolitoista vuotta sitten korvanneesta omavalvonnasta on saatu hyviä kokemuksia. Esimerkiksi Kainuussa yli 80 prosenttia omavalvontalomakkeen saaneista on palauttanut sen pelastuslaitokselle, kertoo riskienhallintapäällikkö Markku Turunen Kainuun pelastuslaitokselta.

– Lähtökohtana on, että kiinteistön omistaja huolehtii omasta turvallisuudestaan kotona. Lomakkeen mukana on opas ja erilaisia ohjeita siitä, miten jokainen voi ylläpitää turvallisuutta kotona. Jos lomakkeen kaikki ruksipaikat ovat kohdillaan, kiinteistön asiat ovat silloin hyvällä turvallisuustasolla.

Kainuussa omavalvonta otettiin käyttöön viime vuonna. Aikaisemmin pelastusviranomainen teki pientaloissa palotarkastuksia kymmenen vuoden välein.

– Jokainen kunta oli jaettu kymmeneen osaan, joista yksi lohko pyrittiin käymään läpi kerran vuodessa. Tällä ei ollut kovinkaan suurta vaikuttavuutta, koska emme pystyneet seuraamaan, miten turvallisuusasiat oli hoidettu käynnin jälkeen, kertoo Turunen.

Palotarkastaja voi tulla edelleen ovelle

Kainuun pelastuslaitos on lähettänyt pientalojen ja mökkien omistajille omavalvontalomakkeen täytettäväksi nyt toista kertaa.

Jos lomaketta ei palauteta, pelastusviranomainen tekee talossa palotarkastuksen. Paikalle tullaan myös pyydettäessä, kertoo riskienhallintapäällikkö Markku Turunen Kainuun pelastuslaitokselta.

Jos lomakkeen kaikki ruksipaikat ovat kohdillaan, niin kiinteistön asiat ovat silloin hyvällä turvallisuustasolla.

Markku Turunen

– Lomakkeessa on kohta, johon asiakas voi kirjoittaa toiveita. Jos asiakas haluaa esimerkiksi, että pelastusviranomainen käy kotona tarkastamassa, niin toki me käymme siellä. Jos taas havaitsemme lomakkeessa puutteita, otamme yhteyttä kiinteistön omistajaan ja keskustelemme, minkälainen tilanne siellä loppujen lopuksi on. Tarvittaessa käymme toki paikallakin.

Jos omavalvontalomake on kadonnut, voi uuden hakea oman paikkakunnan paloasemalta.

– Pyrimme siihen, että tulevaisuudessa kaikki aineistot laitetaan myös pelastuslaitoksen nettisivuille, joten jatkossa nettiä käyttävä voi löytää niitä myös sieltä.