1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Porin raatihuoneen arvokkaat patsaat palaamassa vihdoin paikalleen

Raatihuoneen kolme patsasta ovat olleet poissa paikaltaan yli kaksi vuotta. Kunnostus on venynyt, mutta nyt on toiveissa saada patsaat paikalleen kesän aikana.

Kuva: Olli-Pekka Salli / Yle

Porin raatihuone on vihdoin saamassa patsaansa takaisin.

Raatihuoneen katolla seisseet yli satavuotiaat patsaat olivat päässeet huonoon kuntoon ja ne otettiin alas muutama vuosi sitten. Sopivan kunnostajan löytyminen ja määrärahojen saaminen kunnostukseen kesti pitkään.

Porin taidemuseon johtaja Esko Nummelin kertoo, että nyt kunnostustyö on päässyt pitkälle ja työtä ovat tehneet paikalliset metallialan ammattilaiset.

– Tämäntyyppiset prosessit ottavat oman aikansa. Nyt on päästy niin pitkälle, että toinen sotilas ja jumalatar ovat valmiit, mutta toista sotilasta kunnostetaan vielä, Nummelin sanoo.

Patsaat harvinaisesta materiaalista

Porin raatihuoneen patsaat ovat sinkkiveistoksia. Tämä on yksi syy sille, että patsaiden kunnostus on vienyt aikansa. Vastaavia veistoksia on Suomessa vähän. Helsingin tuomiokirkon apostolit ovat sinkkipatsaista ehkä tunnetuimpia.

– Nämä patsaat on tilattu aikanaan Saksasta. Niitä tehtiin siellä sarjatuotantona. Sinkki on toisentyyppinen materiaali kuin esimerkiksi pronssi, Nummelin kertoo.

Kunnostuksen jälkeen patsaiden pitäisi kestää vähintään sama aika kuin ennen kunnostusta eli sata vuotta.

Porin taidemuseon johtaja Esko Nummelin

Paikalleen kesän aikana?

Porin taidemuseon johtaja sanoo, että patsaita kunnostava ryhmä ei ole vielä antanut tarkkaa aikataulua viimeisen patsaan valmistumisesta. Tavoitteena on kuitenkin saada patsaat raatihuoneen katolle Pori Jazz -festivaaleihin mennessä eli heinäkuun puolivälissä.

– Työryhmän kanssa on puhuttu, että kunnostuksen jälkeen patsaiden pitäisi kestää vähintään sama aika kuin ennen tätä kunnostusta eli sata vuotta. Aika näyttää, päästäänkö siihen, mutta kyllä konservointi on tehty erittäin huolella, Esko Nummelin sanoo.

Veistokset ovat olennainen osa Carl Ludvig Engelin suunnittelemaa Porin raatihuonetta. Ne sijoitettiin paikalleen raatihuoneen korjaustöiden aikana vuonna 1891, kun palossa tuhoutunut Engelin torni korvattiin J. E. Stenbergin suunnittelemalla palotornilla.