Britanniassa pienennetään suklaapatukoiden kokoa – Suomessa ei haluja liittyä lihavuustalkoisiin

Britanniassa suuri makeisvalmistaja Cadbury aikoo pienentää suklaapatukoidensa kokoa torjuakseen brittien lihomista. Yhtiö aikoo luopua kaikista yli 250 kaloria sisältävistä suklaapatukoista.

Ulkomaat

Suklaavalmistajan ilmoitus on vastaus Britannian terveysviranomaisten ja hallituksen elintarviketeollisuudelle esittämään vetoomukseen vähentää suolan, sokerin, rasvan, alkoholin ja kalorien määrää elintarvikkeissa, kertoo sanomalehti The Guardian. Taustalla on huoli brittien lihoamisesta.

Cadburyn mukaan yhtiö haluaa auttaa brittejä syömään terveellisempiä välipaloja. Jo aiemmin mm. suklaavalmistaja Mars on pienentänyt patukoidensa kokoa ja vähentänyt niiden kalorimäärää.

Fazer: Kuluttaja saa mitä haluaa

Suomessa vastaavia aloitteita ei ole tehty, eivätkä makeisvalmistajat näe tarvetta pienentää suklaapatukoiden kalorimääriä, kertoo Fazerin makeisliiketoiminnan johtaja Mika Sarimo Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

Fazerin patukoiden kokoa on jo kertaalleen pienennetty joitain vuosia sitten. Patukoiden keskimääräinen kalorimäärä on nyt noin 200 kaloria.

– Viranomaisten puolelta ei ole tullut minkäänlaisia vetoomuksia tai aloitteita. Me lähdemme siitä että kuluttaja sanelee sen minkälaisia suklaapatukoita tehdään, sanoo Sarimo.

Britanniassa kauppojen hyllyiltä löytyy yhä enemmän myös mm. pieniä sipsipusseja ja muita naposteltavia. Mika Sarimon mukaan pakkauskokojen pienenemisellä halutaan vastata myös välipalasyömisen lisääntymiseen.

– Välipaloja syödään koko ajan enemmän. Se on yhden käden syömistä, tuotteiden pitäisi olla helposti ja kerralla syötävissä. Siksi myös pienet pakkauskoot lisääntyvät.

Britanniassa huolta on herättänyt viime viikolla tiedelehti Lancetissa julkaistu Washingtonin yliopiston lihavuustutkimus. Sen mukaan 67 % brittimiehistä ja 57 % brittinaisista on ylipainoisia tai lihavia.

Tutkimustulokset eivät ole mairittelevia myöskään suomalaisille. Tilastojen mukaan suomalaiset ovat Pohjoismaiden lihavimpia. Meillä 62 % miehistä ja 50 % naisista on ylipainoisia tai lihavia.