Oikeuslääkäri Oulun epäillyistä lapsisurmista: Tutkimuksissa selvitetään, oliko vauvoilla sairauksia

Oulun vainajien tutkimukset voivat kestää viikkoja, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuslääkäri Antti Virtanen.

Kuva: Yle

Oulusta löydettyjen vauvojen jäänteet ovat tutkittavana Oulun yliopistollisen sairaalan oikeuslääketieteen laitoksella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuslääkäri Antti Virtanen kertoo, että oikeuslääketieteellinen tutkimus on osa poliisin kuolemansyytutkintaa.

Virtanen ei osallistu Oulun uhrien tutkimuksiin, vaan kommentoi aihetta yleisesti oikeuslääketieteen asiantuntijana. Hän arvioi, että Oulun vainajille tehtävät tutkimukset voivat kestää viikkoja.

– Tutkimuksen kesto on aina tapauskohtainen. Tällaisessa tapauksessa tutkimuksia voidaan kiirehtiä, jos poliisi katsoo kiirehtimisen aiheelliseksi, Virtanen sanoo.

Kesto määräytyy myös sen mukaan, mitä kaikkia tutkimuksia kuolemansyyntutkintaan halutaan liittää. Oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa vainajille tehdään muun muassa ruumiinavaus. Muut tutkimusmenetelmät ovat pitkälti samoja kuin elävien ihmisten tutkimuksissa.

– Vainajia voidaan tarkastella esimerkiksi röntgenkuvilla, katsomalla ja koittamalla, Virtanen sanoo.

Lähtökohtaisesti Oulun vainajien tapauksessa halutaan selvittää erityisesti se, ovatko vauvat olleet syntyessään kuolleita vai ovatko he kuolleet vasta synnyttään.

– Lisäksi lääkärit tutkivat, onko lapsilla ollut sairauksia, jotka olisivat voineet aiheuttaa kuoleman, Virtanen sanoo.

Virtanen ei tiedä, että Suomessa olisi koskaan sattunut vastaavaa tapausta.

– Vaikka tapauksessa on inhimilliseltä kannalta kyse tragediasta, tapausta tutkivan oikeuslääkärin täytyy erottaa inhimillinen näkökulma ja työtehtävä toisistaan.