Hyppää sisältöön

Museosta kunnostettiin toimiva mylly – ensimmäiset jauhot jo jauhettu

Aiemmin Juuan Myllymuseolla kuului vain kosken pauhu, mutta nyt äänimaisema on muuttunut. Vanhasta, puisesta myllystä kuulu taisainen pauke. Mylly on herätetty henkiin ja rukiin jyvät muuttuvat kosken voimalla jauhoksi.

Koski pauhaa keltaisen myllyn vieressä. Kuva: Sari Jormanainen / Yle

Vanhasta keltaisesta myllyrakennuksesta kuuluu tasainen kolina. Viitisenkymmentä vuotta käyttämättömänä ollut koneisto on kunnostettu ja sen voi jopa sanoa hyrräävään, kova äänisesti tosin. Mylläri kaataa luomurukiin jyviä koneeseen ja niin alkaa jauhon valmistus.

– Jyvät käyvät ensin tuolla ylhäällä kääntymässä ja sieltä ne putoavat sitten tähän kuorimakoneeseen. Kuorimakoneesta ne taas nousevat ja toisella reissulla ne putoavat tähän kivien päälle. Jauhot tulevat sitten tuonne kellarikerrokseen, jossa säkkiin voi sitten käydä kurkkimassa, eläkkeellä oleva mylläri Eino Hakala kertoo myllyn toiminnasta.

Myllytoiminnan juuret Juuassa ulottuvat aina 1800-luvulle, jolloin Juuanjoen varrelle rakennettiin vesimylly. Tätä myllyä ei enää ole, mutta samalla paikalla seisoo 1927 rakennettu mylly.

Perinteinen vesimylly on ollut museokäytössä vuodesta 1977 saakka, mutta nyt liki kahden vuoden kunnostusurakan jälkeen museosta on tullut toimiva mylly. Ensimmäiset jauhotkin on jauhettu onnistuneesti.

– Kyllä se oli mahtava tunne on kun kone lopulta käynnistyi. Monta kertaa kävin ensimmäisen säkin aikana katsomassa, että minkälaista jauhoa sinne tulee. Loppujen lopuksi ihan se on hyvää jauhoa. En tiedä tykkäävätkö emännät, mutta minä minkä olen seurannut, niin pitäisi sen käydä,  mylläri Eino Hakala naurahtaa.

Myllystä matkailukohde

Myllyä on kunnostettu Juuka-seuran ja Vaara-Karjan Leader-rahan avulla. Samalla kunnostettiin myös Juuanjokea lohikalojen lisääntymistä varten. Kaikkinensa urakka on maksanut noin 80 000 euroa. Yksi iso työ oli 30 metrisen puuputken valmistus. Puuputkea pitkin vesi johdettiin koskesta myllyn vesiturbiinin, joka sekin vaati paljon työtä.

Kyllä se oli mahtava tunne on kun kone lopulta käynnistyi.

Eino Hakala

– Turbiinissa oli kova kunnostaminen, se oli pahasti syöpynyt. Ja kun uusia osia ei enää saa, niin ne joutui kaikki tekemään. Onneksi meillä on näitä ikäihmisiä täällä, joilla on tarvittavaa tietoa vanhojen myllyjen korjaamisesta. Eihän me nuoremmat osattaisi tällaisia tehdä, myllyn kunnostuksen puuhamies Matti Tuominen sanoo.

Rakennuksen iän ja historian vuoksi korjaustöitä on tehty yhteistyössä museo- ja kansanperinnetoimikunnan kanssa. Harvinaisen toimivan museomyllyn toivotaan houkuttelevan paikalle matkailijoita.

– Tämä ihan keskustan tuntumassa sijaitseva toimiva mylly elävöittää kirkonkylän elämää. Toivotaan, että tähän ympärille saataisiin ohjelmapalveluita, Vaara-Karjalan Leader-yhdistyksen puheenjohtaja Alina Koponen sanoo.

– Kesäkuun puolessa välissä meillä on jo suunnitteilla tänne pienimuotoinen konsertti Juuka Jatsaa -festivaalin yhteydessä, Matti Tuominen jatkaa.

Myllyn jauhosta lähileipää?

Mylly sekä pihapiirissä oleva myllärin mökki ovat edelleen myös museokäytössä. Nyt kuitenkin oman lisänsä tuo todellinen jauhon jauhaminen. Vastaavanlaista matkailukohdetta ei myllyn väelle tule mieleen.

– En usko, että Pohjois-Karjalassa on toista museomyllyä, joka vielä toiminnassakin ja matkailijoille avoinna, Matti Tuominen pohtii.

Nyt myllyssä on jauhettu vasta koe-erät. Varsinaisesti yleisölle mylly aukeaa lauantaina. Jauhosta toivotaan myös uutta avausta lähiruokatuotteisiin.

– Toivottavasti näitä jauhoja saadaan vielä jossain vaiheessa myyntiin ja vaikka leiväksi asti. Kyllähän tämä paikallisesta luomuviljasta paikallisesti jauhettu jauho tukisi tätä vireillä ollutta lähiruoka toimintaa, jota Juuassa on jo mukavasti olemassakin, Alina Koponen pohtii.

.
.