1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hintasyrjintä huvittaa ja hämmästyttää Kouvolassa

Kierros Kouvolan kaduilla paljasti, että palveluiden hinnoittelu sukupuolen perusteella herättää sekä naurun hörähdyksiä että ihmetystä.

Kotimaan uutiset
Retu Haikonen ja Topi Räihä Kouvolan Coffee Housen terassilla.
Yle / Juha Korhonen

Laki kieltää hinnoittelun sukupuolen perusteella. Silti sitä edelleen tapahtuu. Yleisintä tämä on tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen mukaan hiusalalla. Mies saa edelleen leikkauttaa monissa kampaamoissa kuontalonsa halvemmalla kuin nainen.

Cappa-kampaamossa työskentelevä kouvolalainen Paula Virtanen kertoo, että heillä hinta on sama sukupuolesta riippumatta.

– Hinta määritellään työn vaativuuden, siihen kuluvan ajan ja aineiden perusteella, Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan etenkin nuoret miehet ovat nykyään tietoisempia muodista ja se näkyy myös hiustenlaittotoiveissa.

– Mieskin saattaa nykyään tuoda mukanaan esimerkiksi julkkiksen kuvan ja kertoa, että tällaisen tukkamallin haluaa.

Suomen hiusyrittäjien hallituksen puheenjohtaja Monica Paavilainen kertoo, että myös alan heikko järjestäytyneisyys saattaa vaikuttaa siihen, ettei kaikkialla vielä lakia noudateta.

– Suomessa on yli 12 000 kampaamoyrittäjää, mutta vain 1200 kuuluu meidän edunvalvontajärjestöömme. Järjestöön kuulumattomienkin kyllä pitäisi huolehtia siitä, että säännöistä pidetään kiinni, toteaa Paavilainen.

Naisille halpaa juomaa ja etuiluoikeus

Hinnoittelun epäoikeudenmukaisuus ei kuitenkaan kohdistu vain naisiin.

Ravintoloiden naisille tarjoamat "happy hourit" eli halvan juoman tunnit ja myös naisten päästäminen jonon ohi tunnuttiin kuitenkin koettavan melko harmittomana ilmiönä.

– On se aina ollut minulle ihan okei ja tulee olemaankin. Ja jos naiset pääsevät jonon ohi ja miehet sitten vastaavasti leikkauttavat tukkansa vähän halvemmalla, niin siinähän se tasa-arvo sitten toteutuu, naurahtaa kouvolalainen Topi Räihä.

Jos naiset pääsevät jonon ohi ja miehet sitten vastaavasti leikkauttavat tukkansa vähän halvemmalla, niin siinähän se tasa-arvo sitten toteutuu.

Topi Räihä

Maarit Räty suhtautuu ilmiöön hieman kaksijakoisemmin.

– Ei se oikeudenmukaista ole, mutta ehkä naiset ottavat sen kuitenkin ilolla vastaan, Räty hymyilee.

Mari Harju on hämmästynyt, että moista erityiskohtelua edes nykyään enää on.

– En ole edes kuullut moisesta, Harju sanoo.

Muutama vuosi sitten EU-tuomioistuin kielsi vakuutusten hinnoittelun sukupuolen perusteella. Aiemmin monet miehet joutuivat maksamaan korkeampaa tapaturmavakuutusta, koska heidät katsottiin naisia tapaturma-alttiimmiksi.

– Minusta vanha käytäntö oli ihan oikeudenmukainen. Onhan se fakta, että miehille sattuu enemmän tapaturmia. Vakuutusyhtiöiden pitäisi voida toimia riskien mukaan, toteaa hellepäivästä kouvolalaisen kahvilan terassilla nauttinut Retu Haikonen.

Lue seuraavaksi