1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etelä-Savossa vedotaan tapahtumien päihteettömyyden puolesta

Kuntiin on lähetetty vetoomus jossa toivotaan, että tapahtumien järjestämislupia myönnettäisiin ainoastaan päihteettömille tapahtumille.

Kotimaan uutiset
Jurassic Rock 2013
Juho Liukkonen / Yle

Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä kuntiin lähteneen alkoholiohjelman mukaisen vetoomuksen on allerkirjoittanut muun muassa joukko ylilääkäreitä.

Vetoomuksessa todetaan, että kuntien myöntäessä kulttuuri- ja urheilujärjestöille lupia tapahtumien järjestämiseen, tapahtumilta edellytettäisiin päihteettömyyttä.

– Alkoholilakia ollaan uudistamassa ja sinne on tuotu erityisesti tätä että suojattaisi lapsia, nuoria, perheitä näiltä alkoholin käytön haitoilta. Sitten ajateltiin, että tällä tuotaisiin näkyviin näitä asioita, kertoo terveyden edistämisen koordinaattori Arja Väänänen.

Suuressa kuvassa vetoomuksen avulla pyritään vähentämään alkoholin käyttöä. Valtiolta menee nykyään kaksi miljardia euroa alkoholin aiheuttamien haittojen kustannuksiin.

Koskee ensisijaisesti lasten, nuorten ja lapsiperheiden tapahtumia

Kaikilta tapahtumilta ei kuitenkaan olla vielä vaatimassa ehdotonta päihteettömyyttä vaan erityisesti päihteettömyyteen tulisi kiinnittää huomiota sellaisissa tapahtumissa, jotka ovat suunnattu lapsille, nuorille ja lapsiperheille.

Mihin raja sitten vedetään, sillä lapset nuoret kuitenkin pääsevät useille festivaaleille, kuten esimerkiksi Mikkelissä järjestettävään Jurassic Rockiin. Mikäli alkoholin myynti festivaaleilla loppuisi tarkoittaisi se suurta lovea budjettiin.

– Kuulostaisi taloudellisesti vaikeilta vuosilta.

– Jurassic Rockissa prosentuaalisesti sellaista 20-30 prosenttia tuloista. Se on aika merkittävässä osassa muutakin rockfestivaali kenttää, kertoo Jurassic Rockin promoottori Jukka Holmstedt.

Suuren massatapahtumat eivät kuitenkaan ole ensimmäisenä menettämässä anniskeluoikeuksiaan.

Tietenkin ideaalitilannehan meillä olisi, että myös tällaisetkin isot massatapahtumat voisivat olla päiteettömiä.

Arja Väänänen

–Tietenkin ideaalitilannehan meillä olisi, että myös tällaisetkin isot massatapahtumat voisivat olla päiteettömiä mutta varmaan tähän ei ihan lähitulevaisuudessa päästä.

Kuntiin lähetetyn vetoomuksen myötä keskustelu alkoholintarjoilusta on kuitenkin määrä avata. Eteläsavolaiskunnissa asiaa käsitellään kesän aikana.

– Jos meillä vaikka tekninen toimi myöntää kaupungin alueella vaikka puistokonserttiin näitä tai johonkin tapahtumiin lupia jotka on kaikille niin sitten tavallaan tuotaisiin esille sitä että tämä alkoholi ei välttämättä tarvii olla siellä koska se on kaikelle kansalle, toteaa terveyden edistämisen koordinaattori Arja Väänänen Mikkelin kaupungilta.