EKP laski odotetusti ohjauskorkoa – Pankeille historiallinen negatiivinen talletuskorko

EKP laski pankkien yön yli -talletuskoron negatiiviseksi -0,1 prosenttiin, eli jatkossa pankit joutuvat maksamaan keskuspankille siitä, että ne tekevät talletuksia. Lisäksi keskuspankki aloittaa vuoteen 2018 ulottuvan rahoitusohjelman, jonka tarkoituksena on helpottaa liikepankkien lainanantoa yrityksille.

Euroopan keskuspankin julkisivu. Kuva: EPA

Euroopan keskuspankki päätti korkokokouksessaan torstaina odotetusti laskea keskeisen ohjauskorkonsa ennätysalhaalle 0,15 prosenttiin, kun se aiemmin oli 0,25 prosenttia.

Pankkien yön yli -talletuskoron keskuspankki laski ensi kertaa negatiiviseksi -0,1 prosenttiin, eli jatkossa pankit joutuvat maksamaan keskuspankille siitä, että ne tekevät talletuksia.

Talletuksen maksullisuuden toivotaan kannustavan pankkeja lisäämään lainanantoa yrityksille, joka puolestaan voisi vauhdittaa talouskasvua. EKP on ensimmäinen suurista keskuspankeista, joka ottaa käyttöön negatiivisen talletuskoron. Aiemmin yli yön -talletuskorko oli nollassa.

Koronlaskujen lisäksi EKP aloittaa rahoitusoperaation, jonka tarkoituksena on helpottaa liikepankkien lainanantoa yrityksille. Ohjelma ulottuu aina vuoteen 2018 saakka, EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Euroalueen inflaatio eli hintatason yleinen nousu oli toukokuussa vain 0,5 prosenttia, kun EKP:n tavoite on pitää inflaatio kahden prosentin tuntumassa. Niissä lukemissa euroalueen inflaatio oli kuitenkin viimeksi tammikuussa 2013. Sen jälkeen se on laskenut tasaisesti talouskasvun hyytyessä.

Euroalueen talous kasvoi tammi–maaliskuussa vain 0,2 prosenttia.

Inflaation lipsahtaminen negatiiviseksi eli deflaatioksi on taloudelle vaarallista. Kun hinnat laskevat, kuluttajat lykkäävän hankintoja vielä edullisempien hintojen toivossa ja talouskasvu hyytyy entisestään. Euroalueen inflaatio on ollut "vaarallisella alueella" eli alle yhden prosentin jo viime vuoden lokakuusta.