Hyppää sisältöön

Poliitikko Paavon pehmeämpi puoli

Monissa politiikan liemissä keitetyllä konkaripoliitikolla Paavo Väyrysellä on myös pehmeämpi puoli. Hän on palannut nuoruuden harrastuksen eli näytelmien pariin.

Kuva: Yle / Kyösti Vaara

Väyrysen kotitilalla Pohjanrannassa Keminmaassa pyörii tänä kesänä kaksi näytelmää. Kesäillan farssi -näytelmässä hän esittää Oskar Merikantoa. Kahden Kemin patriarkka -näytelmän hän on kirjoittanut, ohjannut ja esittää pääosaa.

Näytelmä kertoo Pohjanrannan aikaisemmasta isännästä Matti Niemelästä. Tuoreella europarlamentaarikolla jää aikaa myös näytelmille.

– Se sopii hyvin, koska Europarlamentissa on pitkät viikonloppuvapaat kokoustoiminnasta, joten voin tulla viikonloppuisin kotiin ja vaikka näytellä. Presidentinvaalien yhteydessä aikalailla kovetuin kovissa poliittisissa taisteluissa, mutta nyt olen alkanut sulaa, Väyrynen kuvailee omaa tilaansa.

Näytelmä kotitilan historiasta

Paitsi näytelmistä Väyrynen on kiinnostunut yhdessä vaimonsa Vuokon kanssa omistamastaan tilasta. Väyryset ostivat tilan 1998. Tilan nettisivuilla kerrotaan tilan historiasta. Pohjanrannan tila perustettiin jo keskiajalla Niemi-nimisenä. Ensimmäiset asiakirjamerkinnät ovat peräisin 1500-luvulta.

1700-luvulla tila siirtyi virkamiesomistukseen, mutta vuonna 1844 isännäksi tuli jälleen talonpoika, Eerikki Niemelä. Hän oli parlamentaarikko, sillä hän kuului talonpoikaissäädyn edustajana vuonna 1862 kokoontuneeseen ns. tammikuun valiokuntaan, jonka keisari Aleksanteri II kutsui valmistelemaan vuoden 1863 valtiopäiviä.

Myös Eerikki Niemelän poika Matti oli parlamentaarikko. Hän oli maakunnan edustajana talonpoikaissäädyssä kolmilla valtiopäivillä. Vuosina 1904-23 hän toimi Kemin kaupungin pormestarina.

Näytelmässä ollaan muun muassa vuosina 1850-1923 eläneen Matti Niemelän 60-vuotispäivillä. Näytelmässä ovat mukana Niemelän aikalaiset ja ystävät Juho Valmari ja Otto Wallenius.

Vuonna 1916 Matti Niemelä myi tilan Kemin kaupungille vaivaistaloksi. Sittemmin tilalla toimi kunnalliskoti ja vanhainkoti vuoteen 1995 saakka, jolloin talo jäi tyhjilleen.  

– Matti Niemelä ja hänen vaimonsa Karoliina muuttivat tilan myytyään Kemiin Pruntsin taloon. Näytelmä alku esitetään Pohjanrannassa ja jälkimmäinen osa Pruntsin talossa. 

.
.