Hyönteishotelli tuo surinan puutarhaan – ötököille kelpaa sija majatalossa

Hyönteishotelleista toivotaan helpotusta viljely- ja puutarhakasvien pölyttäjien pesäpaikkapulaan. Pistiäisille ja mehiläisille sopivat pesäpaikat ovat vähentyneet puurakennuskannan huvetessa

Kotimaa
Projektisuunnittelija Anne Piirainen
Projektisuunnittelija Anne Piirainen kurkistaa, miten hyönteiset tutkivat uutta hotelliaan Mikkelipuistossa. Susanna Pekkarinen / Yle

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin pystyttämä hyönteishotelli kerää jo muutaman innokkaan surisevan vieraan ympärilleen, vaikka ihmisetkin pyörivät vielä linnunpönttöä muistuttavan rakennelman vierellä. Keskelle Mikkelipuistoa pystytettyyn pönttöön odotetaan eri hyötyhyönteisiä pesimään.

– Tällaisiin hyönteishotelliin tulee yleensä erakkomehiläisiä, erakkoampiaisia ja petopistiäisiä. Ne valikoivat itselleen läpimitaltaan sopivan yksiön, jonne emo rakentaa pohjaa. Sitten se vie sinne ravintoa ja munii munan. Sitten se tekee välipohjan ja laittaa sinne uuden kolon seuraavalle yksilölle, kertoo projektisuunnittelija Anne Piirainen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

Mallipuutarhaan tehdyssä hyönteishotellissa yksiöt ovat järviruokoja, jotka on helppo vaihtaa, jos ne hapertuvat. Koska ruo'ot ovat eri kokoisia, hotelliin voi odottaa erikokoisia vieraita. Katto on tehty viherelementistä. Sammalkatto antaa hieman suojaa aurinkoisella paikalla.

– Omassa pihassa tällainen kannattaa sijoittaa vähemmän paahteiseen paikkaan, neuvoo projektipäällikkö Birgitta Partanen.

Hyönteishotelli
Ruralia-instituutin pystyttämässä hyönteishotellissa Helsingin yliopiston logo toimii lentoaukkona.Susanna Pekkarinen / Yle

Mallipöntön tarkoituksena on herätellä kotipuutarhureihin innostusta huolehtia hyötyhyönteisistä.

– Tällainen on helpompi tehdä kuin linnunpönttö, koska mittasuhteiden kanssa ei ole niin nökönuukaa, kertoo Piirainen.

– Ja voi tässä käyttää luovuuttakin. Hyönteishotelli voi olla puutarhan tai parvekkeenkin silmänilo, sanoo Partanen. Hän sommittelee oksia viherkaton koristeeksi ja hyönteisten piilopaikaksi.

Yksinkertaisimmillaan majatalon ötököille voi tarjota maitopurkista ja korsista tehdystä rakennelmasta. Myös puutarhakuvastoista hyönteishotelleja jo löytyy. Tarjontaan on tulossa myös kotimaisia malleja.

Huoli hyötyhyönteisistä kasvaa

Uutiset pölyttäjähyönteisten massakuolemista ovat tavoittaneet kotipuutarhurit eri puolilla maailmaa. Keski-Euroopassa puutarhoihin on viime vuosina jo ilmaantunut ahdingossa oleville ötököille varattuja asumuksia. Myös Suomessa ötökkäpönttöinnostuksen uskotaan yltyvän. Monen hyönteislajin on nykyään vaikea löytää sopivia pesäpaikkoja.

– Esimerkiksi meidän luontaiset erakkomehiläiskannat ovat jääneet vähemmälle huomiolle, vaikka nimenomaan ne huolehtivat monien kasvien pölyttämisestä, toteaa Piirainen.

Kotipihaan hyönteishotelli voi tuoda ahkeria työntekijöitä huolehtimaan marjapensaiden ja puiden pölytyksestä. Piirainen muistuttaa, että moni hyötyhyönteinen käyttää ravinnokseen niitä hyönteisiä, jotka ovat ovat puutarhassa tuholaislajeja tai muuten ihmisen kannalta harmillisia.

– Kuten kärpäsiä, sanoo Piirainen.