Kemissä koulu ja päiväkoti remonttiin - sisäilmaongelmia todettu

Kemissä remontoidaan kesällä koulu ja päiväkoti. Molemmista rakennuksista on löytynyt mikrobeja ja kuitupölyä. Kaupungin tilapalvelu uskoo, että ongelmat ratkeavat. Vanhemmat ja henkilökunta ovat huolissaan siitä, onko remontti riittävän laaja.

remontti
Luokkahuoneessa lasten askarteluiden keskellä on ilmanpuhdistaja
Jarno Tiihonen /Yle

Kemiläisessä koulussa ja päiväkodissa on todettu sisäilmaongelmia. Työterveyslaitoksen selvityksessä Takajärven koulun ja Peurasaaren päiväkodin sisäilmasta on löydetty mikrobeja ja kuitupölyä. Kemin kaupunki remontoi molempia tiloja kesän aikana. Takajärven koulussa on ollut sisäilmaongelmaan viittaavia oireita jo parikymmentä vuotta, Peurasaaren päiväkodissa oireita on havaittu muutaman vuoden ajan.

Heli Mäki
Heli Mäki kertoo joidenkin joutuneen vaihtamaan koulua oireilun vuoksi ja saaneen näin helpotusta tilanteeseen.Jarno Tiihonen / Yle

Takajärven koululla yksittäisiä luokkia on tutkittu aiemminkin, mutta arvot ovat mahtuneet raja-arvojen sisäpuolelle. Muutaman viime vuoden aikana ongelma on kärjistynyt ja vaikutukset koulun arkeen ovat kasvaneet.

– Se on näkynyt henkilöstön pidentyneinä poissaoloina. Henkilöstön sairastavuus on lisääntynyt. Heillä on erilaisia hengitystiesairauksia ja astmamoireet ovat pahentuneet. Siten on ongelmia silmissä ja ihon kanssa, atooppinen ihottuma on lisääntynyt, kädet ja iho kuivuvat, äänenkäytön kanssa on ollut isoja ongelmia, listaa v.s. koulunjohtaja Heli Mäki.

Ongelman vuoksi on vaihdettu koulua

Oppilaiden oireet ovat olleet samankaltaisia.

– On raportoitu atooppisen ihottuman pahentumisesta ja nuhakuumeet ovat pitkittyneet. Sekä oppilaiden että henkilökunnan oireet helpottavat pitempien vapaiden aikana. Sitten kun tullaan takaisin kouluun, ongelmat tulevat takaisin esille, Mäki kertoo.

Tilanteen vuoksi on jouduttu tekemään myös isoja valintoja.

– Yksi opettaja ja muutama oppilas ovat vaihtaneet koulua. Heillä oireet ovat helpottaneet eikä heillä ole ollut enää pitkiä poissaoloja. Sinänsä on kiva kuulla, että heidän olonsa on nyt parempi.

Tilapalvelu luottaa remonttien tehokkuuteen

Vanhempien ja rakennuksissa työskentelevien suurin huoli on se, että riittävätkö kaupungin kesän aikana teklemät remontit poistamaan ongelmat niin hyvin, että tilat turvalliset. Kemin tilapalvelupäällikkö Markku Kotiranta suhtautuu ongelman ratkeamiseen luottavaisesti.

Sekä oppilaiden että henkilökunnan oireet helpottavat pitempien vapaiden aikana.

Heli Mäki

– Koskaan ei voi varmasti sanoa, onko löydetty jokainen paikka. Nyt on kuitenkin löytynyt niin oleellisia paikkoja, mitä kautta huonoa ilmaa rakennukseen tulee, että kyllä meillä on hyvät toiveet siitä, että osataan tehdä oikeita asioita, Kotiranta sanoo.

Työterveyslaitos on ehdottanut kohteisiin useita toimenpiteitä.

– Saimme työterveyslaitoksen tutkimuksen perusteella hyvän rakentamisohjeen. Rakenteet on käyty tarkasti läpi ja tiedämme mekanismit, joiden mukaan ilma virtaa rakenteiden läpi ja missä kohdissa on kosteusvaurioita. Pystymme kohdistamaan toimenpiteet hyvin niihin paikkoihin, joissa tervehdyttävä vaikutus on suurimmillaan, sanoo Kemin tilapalvelupäällikkö Markku Kotiranta.

Peruskorjauksia ei ole tulossa

Työterveyslaitos ehdottaa, että tiettyjä ulkoseinien korjauksia tehtäisiin molemmissa rakennuksissa seuraavan peruskorjauksen yhteydessä. Peruskorjausta ei ole kuitenkaan tulossa.

– Koulurakennuksessa on esimerkiksi ongelmana, että se on rakennettu liian matalalle. Tätä me emme pysty kesän aikana poistamaan. Korjauksen lähtökohta oli se, että henkilöstö oirehti, nyt teemme korjaustoimenpiteitä ja sen jälkeen tehdään uudet mittaukset. Toiveissa on, että tilanne paranee, Kotiranta sanoo.

Kotirannan mukaan jos koulu on peruskorjauksen tarpeessa, kysymystä lähestytään koko kouluverkon pohtimisesta.

Kotiranta arvioi, että korjausten hintalappu jää alle 100 000 euroon.

– Korjausten yhteydessä avataan paikkoja laajemmin ja tarkastetaan, kuinka laajasta asiasta on kysymys. Tässä vaiheessa ei voi ihan tarkasti sanoa, mihin korjaaminen loppuu.