Palmian yhtiöittämisen pelätään tulevan kalliiksi ja laskevan palkkoja

Helsingin kaupungin liikelaitoksen Palmian yhtiöittämisen pelätään tulevan kaupungille kalliiksi ja laskevan työntekijöiden palkkoja. Helsinki kaavailee parhaillaan Palmian pilkkomista erillisiksi yhtiöiksi. Päättäjät korostavat, että yhtiöittämisselvitykset ovat vielä kesken ja lopputulos voi vielä muuttua matkan varrella.

yhtiöittäminen
Kaksi kattilaa, joissa porisevat kasvisliemet.
Yle/ Ilkka Loikkanen

Kuntien tai valtion hallinnoimat liikelaitokset on muutettava EU-direktiivin mukaan osakeyhtiöksi, mikäli se toimii kilpailluilla markkinoilla. Tämä on edessä pian myös Helsingin liikelaitos Palmialla, joka huolehtii muun muassa kaupungin kiinteistöjen siivouksesta, vartioinnista ja huoltamisesta.

Nykyistä Palmiaa suunnitellaan pilkottavaksi niin, että osa sen toiminnoista toimisi jatkossa osakeyhtiön kautta ja vain ruokahuolto henkilöstöruokailua lukuunottamatta jäisi enää kaupungin hoidettavaksi.

Riskit lähes puoli miljardia euroa?

Palmian johto arvostelee kovin sanoin suunnitelmia. Sen mukaan yhtiöittäminen on valmisteltu huonosti ja päätökset voivat maksaa kaupungille tulevaisuudessa jopa satoja miljoonia euroja.

– Hätiköityjen päätösten taloudelliset riskit ovat 300-500 miljoonan euron luokkaa seuraavien 20 vuoden aikana, todetaan Palmia-liikelaitoksen johtokunnan kaupuginhallituksen konsernijaostolle antamassa lausunnossa.

"300 euroa kuussa lähtisi pois palkasta"

Myös työntekijöiden edustaja on suunnitelmista näreissään. Yhtiöittäminen tietäisi esimerkiksi siivoojille työehtosopimuksen vaihtoa ja sitä kautta selvästi nykyistä huonompaa palkkaa.

– Noin 300 euroa kuussa lähtisi pois palkasta yhtiöiden myötä. Kun heidän kuukausipalkat ovat noin 1600-1700 euroa, niin siitä voi jo kukin laskea sen miten sillä toimeentulolla pärjää Helsingin kaupungissa, kertoo Helsingin yhteisjärjestö JHL ry:n puheenjohtaja Merja Ruotsalainen.

Päättäjät toppuuttelevat pilkkomisesta noussutta huolta. Yhtiöittämistyö on vielä pahasti kesken ja lopputulos voi vielä muuttua matkan varrella.

– Varmaankin cateringin osalta meillä on halua säilyttää se toiminta liikelaitoksena, mutta muilta osin katsotaan mitä lisäselvitykset tuovat tullessaan. Joka tapauksessa on selvää, että Helsinki on vastuullinen työnantaja ja se koskee koko kaupunkikonsernia, sanoo kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr.)