1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hubble-näyttely tuo esille maailmankaikkeuden estetiikan: "Jokainen on samalla viivalla tähtiä katsomassa"

Kuopiossa avautuu perjantaina ainutlaatuinen näyttely Hubble-avaruusteleskoopin ottamista kuvista. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Hubblen ottamia kuvia nähdään valokuvakeskuksessa Euroopassa.

Kuva: Hubble

VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa avautuu perjantaina ainutlaatuinen näyttely maailmankaikkeuden kauneudesta.

Näyttely on koottu Hubble-avaruusteleskoopin ottamista kuvista. Hubble on toiminut jo lähes neljännesvuosisadan ajan, mutta sen ottamia kuvia ei ole aiemmin Euroopassa valokuvakeskuksissa nähty.

– Olen ollut aktiivinen tähtien harrastaja. Myöhemmällä iällä ei ole tullut niin aktiivisesti harrastettua, mutta estetiikka on jäänyt kiehtomaan. Olen nähnyt Hubblen kuvia paljon lehdissä ja netissä. Tuli mieleen, että miksipä sitä ei voisi esitellä valokuvataiteen keskuksessa, kertoo näyttelyn alullepanija, kulttuuritoimittaja Risto Löf.

Ennen näyttelyä järjestäjät ottivat yhteyttä jopa Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasan alaiseen Space Telescope Science -instituuttiiin sekä Euroopan avaruusjärjestö Esan vastaavaan yksikköön.

– He peukuttivat kovasti näyttelyä, kun kuulivat tästä ja antoivat vinkkejä.

Näyttely korostaa maailmankaikkeuden estetiikkaa, mutta Löfin mukaan myös tähtitiedettä tuntevat voivat katsoa kuvia omasta vinkkelistään.

–  Jos tuntee tähtitiedettä syvällisemmin, katsoja voi nähdä myös luonnonvoimien hurjaa näyttelyä galakseissa ja muissa kohteissa. Tähtitaivas on kaikille yhteinen. Me ollaan kaikki saman taivaan alla ja jokainen on samalla viivalla tähtiä katsomassa, niin Björn Wahlroos kuin Kalkutan katulapsi, Löf pohtii.