Hyppää sisältöön

Vihreämpi ruoho ja kovempi mekkala – mihin tarvitaan jalkapallotelevisioita?

Ensimmäiset valmistajat markkinoivat nyt MM-kisojen alla jalkapallon katsomiseen erikoistuneita televisioita. Sony lupaa jalkapallofaneille ryyditettyä stadionääntä. Samsungin kaukosäätimestä löytyy jalkapalloa varten oma nappulakin. Sitä painettaessa kuva muuttuu, mutta ei välttämättä parane.

Samsungin malleissa jalkapallon katsomiseen tarkoitetun tilan saa päälle suoraan kaukosäätimen alaosassa sijaitsevasta jalkapallonappulasta. Kuva: Samsung

Samsungin keväällä esitellyn uuden tuotesarjan laitteiden kaukosäätimen jalkapallopainikkeesta televisio menee jalkapallotilaan. Pelikentän nurmi ei sentään ala tuoksua, mutta näkyy vihreämpänä. Pelaajien asutkin ovat kirkkaampia.

- Jalkapallo- tai urheilutilassa voidaan ottaa enemmän tehoa irti televisiosta. Esimerkiksi, kun pallo liikkuu nopeasti, niin se pyrkii parantamaan kuvaparannuspiirejä, sanoo Samsung Electronicsin myyntijohtaja Markus Nummisalo.

Kansainvälisessä lehdistössä Samsungin jalkapallokuvanlaatua ei ole varsinaisesti ylistetty. Myös esimerkiksi Saksan tuotetestaussäätiö Stiftung Warentest toteaa, että testaajien mukaan kuvalaatu television normaalitilassa on merkittävästi jalkapallotilaa parempi.

- Kaikki on katsojan silmissä. Joidenkin mielestä se on hyvä, joidenkin huono. Se on kuitenkin yhden napin takana, joten saahan sen nopeasti takaisin normaalitilaan, Nummisalo toteaa.

Värikylläisyyttä ja kirkkautta rajusti lisäävä jalkapallotila löytyy myös uusista Sonyn televisioista. Sony ei kuitenkaan pidä toiminnosta suurta ääntä. Sony tietää, että värien runsaus ja suoranainen liioittelu ovat lähinnä eteläeurooppalaisten tosifanien mieleen.

- Suomalaisten makuun perusmoodi on kyllä parempi, tunnustaa Sony Europen tuotepäällikkö Mika Ilves.  

Ei valmiiksi naurettu, vaan valmiiksi kannustettu jalkapallo-ottelu

Sen sijaan Sony lähtee MM-kisojen kotikatsomoihin erikoisella äänitekniikalla. Keväällä myyntiin tulleissa malleissa laite lisää jalkapallotilassa katsojien pauhua. Laitteet suorastaan puhkuvat.     

- Ne äänet on testattu ja äänitetty ihan oikeilla stadioneilla viime kesänä. Kävimme useammalla stadionilla Brasiliassa niitä äänittämässä. Paremmasta äänestä tulee parempi tunnelma, perustelee Sony Europen Mika Ilves.

Myös Samsungin jalkapallotilassa ääneen tulee avarampaa puhkua, mutta äänitysmatkalla Brasiliassa korealaiset eivät sentään ole käyneet. Sen sijaan Samsung haluaa, että jalkapallofanit liittäisivät uusiin televisioihin otteluita tallentavan ulkoisen usb-kovalevyn.

- Televisio osaa silloin merkata suosikiksi sellaisia kohtia, kun tulee meteliä, vaikkapa maali. Sitten sitä tallennettua kuvaa voi hidastaa ja suurentaa. Voi esimerkiksi katsoa suurennetusta kuvasta tarkasti, tekikö joku maalin vai ei, Samsungin Markus Nummisalo sanoo.    

.
.