1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oululaisnainen vangittu epäiltynä vauvojen tapoista – poliisi kuuli aviomiestä avunannosta

Oulun vauvakuolemat tapahtuivat luultavasti vuosina 2003–2011. Alustavien tietojen mukaan nainen säilytti lasten ruumiita pitkään pakastimessa. Poliisi tiedotti vauvakuolemien tutkinnan etenemisestä torstaina iltapäivällä.

Seppo Leinonen poliisin tiedotustilaisuudessa.
Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Seppo Leinonen kertoo, että nainen ei ole pystynyt antamaan järkevää selitystä ruumiiden säilyttämiselle.

Oulun käräjäoikeus päätti torstaina 35-vuotiaan oululaisnaisen vangitsemisesta todennäköisin syin epäiltynä viidestä taposta, Oulun poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Poliisi aloitti epäillyn naisen kuulustelut torstaina. Poliisi on kuullut myös hänen läheisiään. Syyt viiden vauvan kuolemiin ovat edelleen epäselvät.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Seppo Leinonen kertoo, että poliisi on kuullut naisen aviomiestä epäiltynä avunannosta tappoon. Epäilykset naisen aviomiestä kohtaan eivät silti ole niin vahvoja, että hänet olisi pidätetty.

Poliisin mukaan viimeisimmän lapsen kuolema ajoittuu lähelle naisen ja hänen aviomiehensä seurustelusuhteen alkamista.

Vauvojen isän tai isien henkilöllisyys ei ole poliisin tiedossa. Nainen on kertonut, että useammalla vauvalla olisi ollut sama isä. Poliisin mukaan nainen ei ilmeisesti ole aikonut perustaa perhettä.

Vauvat olivat syntyessään samanikäisiä

Oululaisnaisen kertomuksen mukaan kuolleista vauvoista ensimmäinen olisi syntynyt vuonna 2003 ja viimeisin vuonna 2011. Poliisin mukaan lapset olivat syntyneet suunnilleen samanikäisinä. Alustavien tietojen perusteella vauvat olivat syntyessään elinkelpoisia.

Poliisin mukaan nainen oli todennäköisesti synnyttänyt vauvat entisessä asunnossaan Oulun Peltokadulla.

Poliisi tietää neljän lapsen sukupuolen, mutta ei kerro niitä julkisuuteen. Poliisin mukaan on mahdollista, että jotkut vauvoista olisivat olleet kaksosia.

Tällä hetkellä kuolleita vauvoja ei epäillä olleen enemmän kuin viisi.

Alustavien tietojen mukaan nainen säilytti kuolleiden lasten ruumiita pakastimessa pitkän ajan. Leinonen kertoo, ettei nainen ole antanut järkevää selitystä siihen, miksi hän säilytti kuolleiden lasten ruumiit.

Nainen on luultavasti ottanut ruumiit pois pakastimesta muuttaessaan Kirkkokadulle huhtikuussa.

Pakastin, joissa lasten ruumiita oli säilytetty, on todennäköisesti kadonnut muuton aikana. Poliisi ei tiedä, missä pakastin on nyt.

Poliisin mukaan nainen oli harkinnut ruumiiden hautaamista. Nainen ei osaa antaa yksiselitteistä vastausta siihen, miksi hän ei kuitenkaan tehnyt niin.

Oululaisnainen salasi raskautensa

Nainen oli salannut raskautensa, mutta ei ole tiedossa, miten hän on siinä onnistunut, Leinonen kertoo. Nainen ei ole hakeutunut terveydenhuoltoon tai neuvolaan. Poliisin tietojen mukaan kukaan ei ole avustanut häntä synnytyksissä.

Nainen on kertonut, että hänen raskautensa eivät näy juurikaan ulospäin. Hän on myös peittänyt raskauksia vaatetuksella.

Leinonen kuvailee naisen olleen hyvin järkyttynyt mutta samalla myös helpottunut siitä, että asia on tullut ilmi.

Kuolleiden lasten ruumiiden oikeuslääketieteelliset tutkimukset on aloitettu Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Poliisin mukaan tutkimusten valmistuminen vie viikkoja.

Poliisi arvioi, että epäillyn naisen kuulustelut kestävät useita päiviä. Koko tapauksen esitutkinta valmistuu aikaisintaan syksyllä, mahdollisesti syyskuussa.