Urpilainen viimeistä päivää ministerinä – jättää politiikan?

Jutta Urpilainen palaa eduskunnassa ulkoasiainvaliokuntaan ja pankkivaltuustoon. Pidemmän aikavälin suunnitelmistaan hän päättää syksyllä ja mahdollista on sekin, että politiikka jää kokonaan.

politiikka
Jutta Urpilainen poistuu lavalta.
Jutta Urpilainen poistui puhujakorokkeelta SDP:n puoluekokouksessa Seinäjoella 9. toukokuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Jutta Urpilainen (sd.) on tehnyt tänään torstaina viimeisen työpäivänsä valtiovarainministerinä. Tulevaisuuden suunnitelmiaan Urpilainen ei kerro. Hän kuitenkin vihjaa, että saattaa jättää politiikan kokonaankin.

– Ollaan ikään kuin tienristeyksessä. On hetki tuumata, mihin suuntaan lähdetään tietä kulkemaan. Onko se vielä politiikan parissa vai tarjoaako elämä jotain muita mahdollisuuksia?

Urpilainen aikoo päättää syksyllä, asettuuko ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2015. Hän ei halua kertoa, mitä hän politiikan sijaan voisi tehdä.

– En lähde spekuloimaan. Monenlaisia ideoita on tarjottu, ja niitä tietysti itsekin on miettinyt. Nyt on kesä aikaa ladata akkuja ja ennen kaikkea pitää kesäloma, jota ei ministerinä ehtinyt kunnolla pitämään. Sen jälkeen sitten tuumaillaan, mihin suuntaan kulkea, Urpilainen kertoo.

Takaisin entisiin tehtäviin eduskunnassa

Tässä vaiheessa Urpilainen palaa eduskunnassa tehtäviin, jotka hän jätti kolme vuotta sitten eli ulkoasiainvaliokuntaan ja pankkivaltuustoon.

– Kansainväliset asiat kiinnostavat ja uskon, että myöskin talousasioissa minulla olisi mielelläni annettavaa.

Omaan kauteensa valtiovarainministerinä Urpilainen on pääosin tyytyväinen, vaikka taloustilanne on ollut vaikea. Hän kehuu, että hallitus on tehnyt kolmen vuoden aikana neljä työllistävää lisätalousarviota.

– Elämä on epätasaisesti valoisa. Siellä on onnistumisia ja epäonnistumisiakin, mutta kyllä se päällimmäinen tunne on kiitollisuus, että on saanut palvella isänmaata hyvin vaikeana ajanjaksona ja tehdä myöskin työtä suomalaisten eteen.

"Kehysriihestä pidettävä kiinni"

Urpilaisen mielestä uuden hallituksen on syytä pitää kiinni kevään kehysriihen rakenneratkaisuista.

– Nyt on olennaista, että ne päätökset, jotka on tehty myös toimeenpannaan. Tässä työssä uudella hallituksella ja uudella valtiovarainministerillä on varmasti työtä jäljellä, kuten uusien keinojen löytämisessä työllisyyden parantamiseksi.

Antti Rinne ottaa valtiovarainministerin tehtävät vastaan presidentin esittelyssä huomenna perjantaina aamupäivällä. Urpilainen jättää tehtävän rauhallisin mielin.

– Olen ihan levollisella mielellä. Aamulla kävin puhumassa opetusalan ammattilaisille. Sen jälkeen päivä on kulunut melko lailla työhuonetta siivotessa. Paperia on kolmen vuoden aikana kertynyt yllättävänkin paljon. Osa lähtee matkaan eduskuntaan ja osa laitetaan arkistoihin, Jutta Urpilainen sanoo.